Пређи на садржај

1. ОКТОБАР 2021.
СЈЕДИЊЕНЕ ДРЖАВЕ

Јеванђеље по Матеју објављено на хмонг језику

Јеванђеље по Матеју објављено на хмонг језику

Јеванђеље по Матеју у електронском формату објављено је на хмонг језику 25. септембра 2021. Брат Џефри Џексон, члан Водећег тела, представио је ову библијску књигу током посебног састанка који је путем интернета пратило више од 2 500 људи широм света.

Ово је прва књига из библијског превода Нови свет објављена на хмонг језику, којим широм света говори више од 3,9 милиона људи. a Људи на овом говорном подручју углавном су окренути анимизму и шаманизму.

Многи из народа Хмонг су током 1970-их уточиште потражили у избегличким камповима у Тајланду. С временом су се многи од њих насели у западним земљама, а већина је имигрирала у Сједињене Државе.

Припадници овог народа у Сједињеним Државама данас углавном живе у Калифорнији, Минесоти и Висконсину. Јеховини сведоци су са преводом на хмонг језик почели 2007. године, а 2012. је у Сакраменту, у Калифорнији, изграђено прво истурено преводилачко одељење за овај језик.

Преводилачки тим је на овом пројекту радио три месеца, а у језичкој коректури им је помагала група браће и сестара из пет различитих земаља.

Током рада, преводиоци су наишли на један специфичан проблем. Хмонг језик, који је своју писану форму добио тек 1950-их, нема стандардизован правопис.

Први библијски превод на овом језику био је доступан током 1980-их, али због високе цене многи нису могли себи да га приуште. Осим тога, неки библијски стихови нису били тачно преведени, тако да се нису могли исправно разумети. На пример, у једном библијском преводу Божје лично име, Јехова, замењено је именом јунака из једне народне приповетке.

Један преводилац је рекао: „Захваљујући преводу Нови свет на хмонг језику, људи отвореног ума и чистог срца коначно ће моћи у својим Библијама да прочитају Јеховино име и да постану његови пријатељи. То је оно што смо све ове године чекали и за шта смо се молили.“

Читаоци су похвалили квалитет овог превода. Један од њих је рекао: „Био сам задивљен док сам читао Јеванђеље по Матеју на хмонг језику. Питао сам се како то да овај превод тако снажно делује на моје емоције. Тако лако сам себи могао да дочарам оно што читам.“

Јеванђеље по Матеју на хмонг језику је снажан подсетник на то да ће наш непристрасни Бог своју Реч учинити доступном свима онима који га траже (Дела апостолска 10:34, 35).

a Не зна се тачно колики број људи говори овим језиком. Процењује се да у јужним кинеским провинцијама живи 2,7 милиона људи из народа Хмонг. Око 1,2 милиона живи у северном Вијетнаму, Лаосу, Тајланду и источном Мјанмару. Више од 170 000 припадника овог народа живи у Сједињеним Државама.