Пређи на садржај

Слева надесно: сестра Мери Лаример и остали полазници првог разреда Галада; Мерина диплома од 23. јуна 1943. и Мери 2017.

23. ЈАНУАР 2024.
СЈЕДИЊЕНЕ ДРЖАВЕ

Последњи мисионар из првог разреда Галада преминуо са 103 године

Последњи мисионар из првог разреда Галада преминуо са 103 године

Дана 23. новембра 2023, преминула је Мери Лаример, која је похађала први разред Библијског колеџа Галад. a Мери је рођена у Синери Хилу у Пенсилванији 4. јуна 1920. Као Јеховин сведок се крстила 1935, када је имала 15 година, на конгресу у Вашингтону. Четири године касније постала је стални пионир и сви су је знали као ревног проповедника.

Мери је у децембру 1942. од брата Натана Нора, који је у то време предводио организацију, добила молбу за нову школу – Библијски колеџ Галад. У његовом писму је стајало да је „сврха тог колеџа да обучи мушкарце и жене који служе Богу да буду мисионари широм света“. Такође је стајало: „Сваки разред у том колеџу биће на обуци пет месеци [...] Да би се школа завршила за тако кратко време, биће потребно марљиво проучавати.“ Мери је одмах предала попуњену молбу.

За Мери и још 99 полазника првог разреда нове школе, први школски дан је био 1. фебруар 1943. Школа се одржавала у Саут Ленсингу, у држави Њујорк. За скоро пет месеци школовања, Мери се посветила томе да боље упозна Свето писмо. Била је одличан ученик и дипломирала је 23. јуна 1943.

Мери и још неколико њих из првог разреда машу с балкона изнад улаза у објекат у ком се одржавала школа Галад у Саут Ленсингу

Након тога је као мисионар послата на Кубу. Испричала је: „Људи су били сиромашни. У служби смо морали доста да пешачимо [...] Нисмо имали кола.“ Мери је остала на Куби до 1948, када се вратила у Пенсилванију да би бринула о својој мајци, која се озбиљно повредила. У наредним деценијама је Мери у потпуности учествовала у служби и другим теократским активностима. Није се удавала. У време када је умрла, служила је у скупштини Глендал у Калифорнији.

Мери у служби проповедања на Куби

Мери (лево) и њена сестра Хелен Ферари са својим супругом Салвином. Њих двоје су завршили други разред Галада и такође служили на Куби

Библијска школа Галад је сада смештена у Патерсону, у држави Њујорк, и тренутно се у њој налази 155. разред. Када је брат Марк Нумер, инструктор у Галаду, чуо да је Мери преминула, рекао је: „Мери Лаример је била девојка из малог града која је била спремна да оде у непознато да би говорила другима о Јехови. Није знала где ће бити послата, нити да ли ће се икада вратити. Мисионари из Галада, попут Мери, полажу темељ за напредак проповедања широм света“ (Исаија 6:8).

a Од 1946. Библијски колеџ Галад се зове Библијска школа Галад.