Пређи на садржај

Лево: хиљаде њих су слушале брата Џозефа Ратерфорда када је на историјском деветодневном конгресу у Сидар Поинту позвао присутне да објављују Краља и његово Краљевство. Десно: брат Ратерфорд држи говор користећи микрофон како би га чула публика на отвореном

6. ОКТОБАР 2022.
СЈЕДИЊЕНЕ ДРЖАВЕ

Сто година од конгреса у Сидар Поинту

Нова изложба поводом ове значајне годишњице

Сто година од конгреса у Сидар Поинту

Један од најзначајнијих догађаја у нашој савременој историји одиграо се пре 100 година, тачније од 5. до 13. септембра 1922, када су Јеховини сведоци одржали деветодневни конгрес у Сидар Поинту, у америчкој држави Охајо. Том конгресу су присуствовали делегати из разних делова Сједињених Држава, као и из Канаде и Европе. У просеку је сваког дана било 10 000 присутних, а говори су се износили симултано на чак једанаест језика.

Поводом стогодишњице овог историјског конгреса, у главном седишту Јеховиних сведока отворена је нова изложба која ће истаћи колико је он утицао на проповедање широм света. Тренутно ову изложбу могу да посете чланови бетелске породице, а када поново буду омогућени обиласци Бетела, биће отворена и за јавност.

Врхунац конгреса у Сидар Поинту био је 8. септембра, када се око 8 000 људи слило у конгресну салу поред прелепог језера Ири како би чули говор брата Џозефа Ратерфорда под називом „Краљевство“.

Након 90 минута, брат Ратерфорд је стигао до најважнијег дела говора када је питао присутне да ли верују да Христ влада. Сви у публици су без оклевања узвикнули да верују. А онда је брат Ратерфорд рекао: „Ви сте његови заступници. Зато објављујте, објављујте, објављујте вест о Краљу и његовом Краљевству!“ У том тренутку се иза њега одмотало огромно платно на ком је писало: „Објављујте Краља и Краљевство“.

Овај позив да проповедају добру вест код присутних је пробудио ревност за службу. У то време се радило на томе да проповедање од куће до куће буде још боље организовано. Многи су већ проповедали, али су након овог говора добили додатни елан. Сестра Етел Бенекоф, која је тада била близу 30 година, рекла је да су након тог подстицајног говора Истраживачи Библије „у срцу имали више ревности и љубави него икада раније“. Сестра Одеса Так, која је 1922. имала 18 година, рекла је: „Желела сам да будем попут Исаије, који је рекао: ’Ево мене, мене пошаљи!‘“

Крштење на конгресу у Сидар Поинту 1922.

Два дана након говора брата Ратерфорда, Међународни истраживачи Библије су усвојили једну резолуцију. Она је делимично гласила овако: „Као хришћани који су посвећени томе да слушају и следе нашег Господа и Спаситеља Исуса Христа, ми смо против рата, револуције, анархије и насиља у било ком облику; не одобравамо то што су људи преварени погрешним тумачењем Божје Речи или на било који други начин. Ми искрено желимо мир.“ Ова резолуција је још јасније показала колико су се Истраживачи Библије разликовали од других религија које су подржале неку од зараћених страна у Првом светском рату, а касније ће то учинити и у Другом светском рату.

У Стражарској кули од 15. јуна 1922. стајало је: „Надамо се да ће конгрес 1922. у сваком погледу бити најбољи до сада [...] Верујемо да ће то бити незабораван догађај за хиљаде браће и сестара који ће присуствовати.“

Ове наде су се свакако оствариле. Сто година касније, Јехова и даље благосиља оне који објављују Краља и његово Краљевство (Матеј 24:14).