Пређи на садржај

14. ФЕБРУАР 2017.
СЈЕДИЊЕНЕ ДРЖАВЕ

Иницијатива за зелену градњу доделила Сведоцима највиша признања

Иницијатива за зелену градњу доделила Сведоцима највиша признања

ЊУЈОРК. Након што су у августу 2016. завршили изградњу свог новог главног седишта у Ворвику у Њујорку, Сведоци су добили и званично признање за одрживу градњу. Иницијатива за зелену градњу, организација која се бави проценом утицаја изградње комерцијалних објеката на животну средину и издавањем одговарајућих сертификата, доделила је Сведоцима највеће признање, то јест Четири зелена глобуса, за свих седам зграда које су одговарале критеријуму.

Шејна Вајнштајн, директор овог пројекта Иницијативе за зелену градњу, изјавила је: „Од 965 пројеката широм земље, само су 64 објекта добила највише признање, то јест Четири зелена глобуса. Јеховини сведоци су постигли заиста невероватан успех тиме што су добили Четири зелена глобуса за свих седам зграда у Ворвику. То показује колико су посвећени бризи о очувању воде, енергије и животне средине.“

Систем оцењивања (љубазношћу Иницијативе за зелену градњу). Свих седам зграда које су биле оцењиване освојиле су најмање 90 процената, што је довољно за Четири зелена глобуса.

На званичном сајту Иницијативе за зелену градњу стоји да је то „непрофитна организација чији је циљ убрзање примене принципа градње при којој се мудро користе природни ресурси, а објекти који се изграде су здравији за живот и не утичу лоше на животну средину.“ Ова организација оцењује квалитет пројекта и изградње нових објеката. Процедура укључује и процену независног стручњака који на терену проверава закључке до којих је дошла Иницијатива за зелену градњу.

Дејвид Бин, координатор одрживе градње за објекте Јеховиних сведока у Сједињеним Државама, каже: „Ценимо ове награде јер сведоче о труду свих који су учествовали у изградњи комплекса који обједињује многе одлике одрживе градње и који се лепо уклапа у државни парк Стерлинг Форест.“

Зелени кров на Згради с канцеларијама и службеним просторијама. Испод биљака налази се слој који не пропушта воду. Направљен је систем који ће одводити кишницу тако да се смањи оптерећење на јавни водовод и канализацију.

Сведоци су настојали да сачувају дрвеће које је расло на поседу, а да оборена стабла искористе током градње. „Допала ми се одлука да се стабла која су посечена да би се раскрчио терен искористе током градње нових објеката“, каже Џефри Хачинсон, некадашњи управник државног парка Стерлинг Форест. „Сведоци су показали изванредан обзир према животној средини.“ Шејна Вајнштајн је додала: „По нашем мишљењу пројекат у Ворвику је одличан пример тога шта се све подразумева под одрживом градњом.“

Ричард Дивајн, који је био председавајући Одбора за изградњу Ворвика, објаснио је: „Наша организација се деценијама трудила да наши објекти у Бруклину изгледају лепо. Трудићемо се да исто тако бринемо о својим објектима у Ворвику и да тиме допринесемо очувању околине и лепоте Стерлинг Фореста.“

Контакт:

Дејвид Семонијан, Служба за односе с јавношћу, тел.: 1 845 524 3000

 

Комплекс новог главног седишта Јеховиних сведока у Ворвику покрива мање од 20 процената од око 100 хектара земљишта купљеног 17. јула 2009.

Заштитни материјал и камење различите величине постављени су како би се ојачао потпорни насип и спречила ерозија тла.

Током почетне фазе радова ископано је огромно камење. Преко 240 000 тона таквог камења искоришћено је током градње.

Да се муљ не би сливао са обале у језеро Блу Лејк постављена је заштитна ограда. Она се састоји од дела који плута на води и мреже од непропусног материјала на чијем је крају причвршћен ланац од поцинкованог гвожђа који има улогу тега.

Велики контејнери за рециклажу. Преко 70 процената шута са градилишта прерађено је у центрима за рециклажу.

Сађење биљака на улазу у главно седиште. Према пројекту било је предвиђено да све саднице буду карактеристичне за тај крај.

Постављање геотермалне мреже која је део геотермалног система постављеног на дубини од 152 метра. Температура тла на тој дубини остаје приближно иста и лети и зими. Током зиме течност која протиче кроз геотермални систем апсорбује топлоту тла и она се затим користи за грејање објеката. Током лета иста та течност одводи топлоту која се ствара у објектима. Очекује се да ће се захваљујући оваквом систему потрошња енергије за грејање и хлађење објеката смањити за 40 процената.

Унутрашњост Зграде с канцеларијама и службеним просторијама. Материјали коришћени у завршним радовима (на пример, боја, облоге за зидове и плафоне) спадају у групу материјала са ниском емисијом штетних материја, што удовољава условима Иницијативе за зелену градњу. На тај начин се доприноси очувању здравља оних који раде у овој згради.