Пређи на садржај

1. НОВЕМБАР 2016.
СЈЕДИЊЕНЕ ДРЖАВЕ

Јеховини сведоци у Ворвику поправили брану стару 60 година

Јеховини сведоци у Ворвику поправили брану стару 60 година

ЊУЈОРК. Јеховини сведоци су у августу 2016. завршили са изградњом свог новог главног седишта у Ворвику, у Њујорку. У склопу планова за изградњу, Сведоци су у сарадњи с компанијом SUEZ Water New York Inc. поправили и брану на језеру Блу Лејк.

Убрзо након куповине земљишта 2009, Сведоци су направили план како да поправе прилично оштећену брану на језеру Блу Лејк. Ова брана (на слици горе) налази се уз ново главно седиште Јеховиних сведока и она регулише ниво воде у језеру Блу Лејк (познато и као језеро Стерлинг Форест). Након што је и Инспекција за заштиту животне средине прегледала ову брану, потврдила је да брана пропушта воду и да је њен вентил неисправан. Будући да се на око километар од језера Блу Лејк налази насеље Вудлендс са 195 кућа, Инспекција је ову брану прогласила високоризичном.

Ново главно седиште Јеховиних сведока налази се уз језеро Блу Лејк

Џефри Хачинсон, некадашњи управник државног парка Стерлинг Форест

„Брана је очигледно пропуштала воду“, рекао је Џефри Хачинсон, тадашњи управник државног парка Стерлинг Форест, „и да је пукла, последице би биле веома озбиљне. Вода би однела све куће у насељу Вудлендс, или већину њих“.

Роберт Вернер, председник Удружења власника некретнина у насељу Вудлендс у Таксиду, рекао је: „Да се Јеховини сведоци нису латили овог посла, сигуран сам да ова брана не би била поправљена све док не би пукла. У том случају, неко је могао изгубити живот или претрпети материјалну штету.“

Насеље Вудлендс у Таксиду налази се на око километар од главног седишта Јеховиних сведока и бране на језеру Блу Лејк

„Године 2011. брана на језеру Ехо Лејк, које је удаљено око 45 километара од језера Блу Лејк, пукла је и том приликом је поплава уништила добар део насеља Ист Вилиџ у Таксиду, у држави Њујорк“, рекао је господин Хачинсон. Градски инжењери су прорачунали да се након пуцања бране на језеру Ехо Лејк 380 милиона литара воде излило у реку Рамапо. Језеро Лејк се простире на површини од 5,2 хектара, што представља мање од једне осмине површине језера Блу Лејк (46,5 хектара).

Брана на језеру Блу Лејк направљена је 1956. и налази се на источној страни језера. Када је направљена, састојала се од два дела: главног земљаног насипа и примарног бетонског пропусног отвора за воду. Сигурносни вентил, који је служио за смањење нивоа воде у случају опасности, био је постављен на дно језера.

Ричард Девин, председавајући одбора за изградњу у Ворвику, рекао је: „Драго нам је што је брана успешно реконструисана и веома смо захвални за помоћ коју нам је пружила компанија SUEZ Water. Наша грађевинска екипа је ојачала насип, заменила стари, покварени вентил, направила још један пропусни отвор и надоградила и ојачала стари бетонски пропусни отвор за воду. Након завршетка овог пројекта сигурни смо да ова брана сада удовољава прописима и стандардима индустријске безбедности.“

Господин Хачинсон сумира своје утиске о Јеховиним сведоцима и њиховом раду на овом пројекту следећим речима: „Ви пуно чините за локалне заједнице и помажете тамо где можете. Квалитет ваше градње је врхунски и у складу са очувањем животне средине.“

Контакт: Дејвид Семонијан, Служба за односе с јавношћу, тел.: +1 718 560 5000

 

Радници уклањају стари покварени вентил с дна језера Блу Лејк. Вентил ће регулисати ниво воде у случају обилних падавина.

Спуштање заштитне решетке у језеро. Она ће спречити да крупнији отпад запуши вентил када је отворен.

Проширивање примарног пропусног отвора за воду. Вода из језера Блу Лејк прелива се преко главног пропусног отвора за воду и отиче у оближњу речицу.

Радници надограђују стари бетонски пропусни отвор за воду за 1,2 метра и поправљају пукотине.

Ојачавање насипа посебним материјалом. Било је потребно око 19000 кубика тог материјала.

Равнање насипа.

Радници прекривају насип земљом и травом да би се стопио с околином.