Пређи на садржај

8. СЕПТЕМБАР 2014.
СЈЕДИЊЕНЕ ДРЖАВЕ

Лилијан Гобајтас Клосе, ученица због које је 1940. направљен преседан на Врховном суду, умрла са 90 година

Лилијан Гобајтас Клосе, ученица због које је 1940. направљен преседан на Врховном суду, умрла са 90 година

ЊУЈОРК. Лилијан Гобајтас Клосе преминула је у својој кући у Фајетвилу, у Џорџији, 22. августа 2014, у старости од 90 година. Памтимо је по томе што је због њене одлуке да не поздравља заставу покренут случај на Врховном суду Сједињених Држава, који је постао преседан.

Вилијам Гобајтас (скроз лево), Волтер Гобајтас и Лилијан Гобајтас након што су деца 1935. избачена из школе јер су одбила да поздраве заставу

Писмо које је Лилијан Гобајтас 1935. написала Школској управи Минерсвил, бранећи своја уверења

Лилијан Гобајтас и њен млађи брат Вилијам, обоје Јеховини сведоци, одлучили су да престану да поздрављају заставу након што су 6. октобра 1935. на државном радију чули емисију о библијским заповестима које забрањују идолопоклонство. Неколико седмица касније, због те одлуке су избачени из школе. Њихов отац Волтер је поднео тужбу да би заштитио права своје деце и основни судови су донели пресуду у његову корист. Школска управа је уложила жалбу Врховном суду и 3. јуна 1940. донета је пресуда у случају Школска управа Минерсвил против Гобајтиса (презиме је погрешно написано у судским документима) и то против ове породице. Три године касније, на Дан заставе, 14. јуна 1943, Врховни суд је преиначио пресуду из 1940. у случају Гобајтис када је у одлуци у случају Одбор за образовање државе Западна Вирџинија против Барнета дозволио деци Сведока да се врате у школу. Ово је био први пут у историји Сједињених Држава да је Врховни суд у тако кратком року преиначио сопствену пресуду.

Лилијан Гобајтас је рођена 2. новембра 1923, у Минерсвилу, у Пенсилванији, од оца Волтера и мајке Рут Гобајтас. Као Јеховин сведок се крстила 14. марта 1935. Када је имала 20 година, почела је да проводи много више времена поучавајући друге о Светом писму (Јеховини сведоци за те особе користе назив општи пионири), а затим је од фебруара 1946. до априла 1953. радила као добровољац у главном седишту Јеховиних сведока у Бруклину, у Њујорку.

Лилијан и њен муж Ервин Клосе као мисионари у Бечу, 1954.

Године 1951. је присуствовала конгресима Јеховиних сведока у Европи и у подружници у Немачкој је упознала Ервина Клосеа. Боље су се упознали док је господин Клосе похађао Библијску школу Галад, школу Сведока за мисионаре, која се одржавала у Саут Лансингу, у држави Њујорк. Дипломирао је 1952. и био је послат у Беч. Лилијан Гобајтас је дипломирала у овој школи у фебруару 1954.

Венчали су се 24. марта 1954. у Бечу и затим су били мисионари у Аустрији. Крајем те године, вратили су се у Сједињене Државе јер се господину Клосеу погоршало здравље због малтретирања које је као Јеховин сведок доживео у нацистичком концентрационом логору. Касније су добили двоје деце, Стивена и Џудит. Породица Клосе се 1967. преселила у Ривердејл, у Џорџији, где су заједно наставили да поучавају друге о Светом писму.

Госпођа Гобајтас Клосе је иза себе оставила ћерку Џудит Клосе, две сестре, Џин Фрај и Грејс Рајниш, и брата Пола Гобајтаса. Пре госпође Гобајтас Клосе умрли су њен муж, родитељи, брат Вилијам Гобајтас, сестра Џој Јубета и син Стивен Клосе.

Контакт:

Међународни: Џејмс Ричард Браун, Служба за односе с јавношћу, тел.: +1 718 560 5000