Пређи на садржај

Брат Џовидон Бобоџонов

31. МАРТ 2020.
ТАЏИКИСТАН

Брату Џовидону Бобоџонову из Таџикистана прети затворска казна због приговора савести

Брату Џовидону Бобоџонову из Таџикистана прети затворска казна због приговора савести

У среду, 1. априла 2020, војни суд у Душанбеу, престоници Таџикистана, заказао је изрицање пресуде Џовидону Бобоџонову. Против њега се води кривични поступак због тога што је уложио приговор савести на служење војног рока. Брат Бобоџонов чека пресуду већ пет месеци у притвору у веома лошим условима.

Војна полиција у Кујанду је 4. октобра 2019. на силу одвела 19-годишњег Џовидона из његове куће у центар за регрутацију, након чега је притворен. Два дана касније, на силу је укрцан на воз и одведен у касарну у Лењинској области. Затим је пребачен у војну јединицу бр. 45075, где су покушали да га присиле да обуче војну униформу и положи војну заклетву. Против њега је 28. јануара 2020. покренут кривични поступак.

Џовидонови родитељи, који су такође Јеховини сведоци, упутили су жалбу бројним таџикистанским представницима власти, укључујући и Канцеларију председника и Канцеларију заштитника грађана. У одговору им је речено да закон о цивилној служби још увек није усвојен и да, према томе, поступци господина Бобоџонова представљају кривично дело, а његово присилно одвођење у потпуности је законито.

Уверени смо у то да ће Јехова наградити храброст брата Бобоџонова тако што ће њему и његовој породици дати снагу и мир (Псалам 29:11).