Пређи на садржај

Брат Рустамјон Норов (други слева) са својом мајком Фаризом, братом Равшаном и оцем Батиром током посете нашој подружници у Киргизији 2016.

27. ОКТОБАР 2020.
ТАЏИКИСТАН

Брат Рустамјон Норов у притвору

Брат Рустамјон Норов у притвору

Када се очекује изрицање пресуде

Војни суд у Таџикистану ће ускоро a донети пресуду у случају нашег брата Рустамјона Норова. Због приговора савести, прети му затворска казна у трајању од две до пет година. Он се налази у притвору од 1. октобра 2020.

Оптужени

Рустамјон Норов

  • Рођен: 1998. (Душанбе)

  • Кратка биографија: Бави се реновирањем станова и рестаурацијом намештаја. Воли да игра фудбал

  • Крстио се 2016. када је имао 17 година. Две године касније, прешао је из скупштине на руском језику у којој је његова породица у скупштину на таџичком језику јер је желео да помогне у проповедању добре вести на том говорном подручју

Детаљи о случају

Брат Рустамјон Норов се 2016. јавио у локални војни одсек. Том приликом је објаснио да због приговора савести жели да обавља цивилну службу. И наредне године је поступио на исти начин. Оно што је рекао брат Норов оставило је снажан утисак на заменика командира у том војном одсеку и он је испоштовао његов став. Током наредне три године, брат Норов није добијао позив за војску.

Међутим, 24. септембра 2020. добио је позив да се јави у окружни војни одсек. Тамо су га три сата испитивали, након чега је проглашен способним за војну службу. Затим су покушали да га присиле да обави лекарски преглед. Његов отац је био присутан када се то догађало и затражио је од војне управе да се случај његовог сина реши судским путем.

Брат Норов и његов отац су 1. октобра овај случај представили тужиоцу, који се постарао да у војни одсек оду у пратњи полиције. Када су стигли тамо, оцу је речено да сачека напољу. Брат Рустамјон је два дана задржан у притвору иако званично није био оптужен ни за какво кривично дело. Док је био у притвору, није му било дозвољено да се посаветује са својим адвокатом.

Брат Норов је 3. октобра премештен у војну јединицу у Кујанду, који се налази око 300 километара од Душанбеа, где живи његова породица. Током следећа два дана, био је премештан из једне у другу војну јединицу у том граду.

Нашем брату је 6.октобра било дозвољено да телефонира својој породици и да га посети његов адвокат. Међутим, 17. октобра таџикистански војни суд му је одредио притвор у ком ће остати док суд не донесе пресуду. Све то време његов адвокат ради на случају. Брат Норов је оптужен да је фалсификовао медицинске налазе с циљем да избегне војну службу.

Иако се налази у притвору, наш брат није клонуо духом. Захвалан је Јехови јер му помаже да остане веран и храбар током овог тешког периода. Такође је захвалан што је 2013. имао неочекивану кушњу која га је припремила за овај испит вере. Те године су брат Норов и његов млађи брат Равшан на силу одведени из школе на лекарски преглед у војни одсек. Рустамјон је тада био некрштени објавитељ и имао је само 15 година, што значи да је био премлад за регрутацију. Након тог инцидента, њихов отац Батир се потрудио да током породичног проучавања више вежба са дечацима како да одбране своју веру. С времена на време, Батир је глумио командира војног одсека а дечаци су вежбали како да одговарају на његова питања.

Рустамјон каже: „Раније сам мислио да умем да одбраним своју веру, али кад смо почели да вежбамо, схватио сам да то и није баш тако. Изненадио сам се колико сам био напет иако смо само глумили. Схватио сам да морам више да се молим и проучавам о неутралности. Мој страх је постепено нестајао. У пролеће 2016. предао сам живот Јехови и крстио се.“

Рустамјонова вера је ојачала и захваљујући томе што се дружио са старијом и зрелом браћом која су због неутралности била у затвору. Он каже: „Свестан сам свега с чим бих се могао суочити зато што не желим да погазим своју хришћанску веру. Ако будем послат у затвор, биће ми част да светим Јеховино име на том ’новом подручју‘.“

Рустамјонов отац каже: „Наша породица је захвална Јехови што има част да врши његову вољу и што сви ми можемо да будемо корисне алатке у његовим рукама. Својој духовној породици желимо да поручимо: ’Осећамо вашу љубав, ваше молитве и вашу подршку, како у емоционалном тако и у духовном погледу.‘ Нисмо превише забринути. Имамо Божји мир, који је Јехова у својој Речи обећао да ће дати својим слугама“ (Филипљанима 4:6, 7).

a Датум изрицања пресуде није увек познат унапред