Пређи на садржај

Шамил Хакимов пре него што је затворен у фебруару 2019.

4. МАРТ 2021.
ТАЏИКИСТАН

Комисија САД за међународне верске слободе тражиће ослобађање брата Шамила Хакимова

Комисија САД за међународне верске слободе тражиће ослобађање брата Шамила Хакимова

Нури Туркел, комесар Комисије САД за међународне верске слободе a, 24. фебруара 2021. изјавио је да ће се у оквиру пројекта ове Комисије чији је циљ заштита права особа затворених због својих веровања заложити за то да 70-годишњи Шамил Хакимов буде ослобођен из затвора. Комесар Туркел је у свом обраћању рекао: „Овај старији човек нарушеног здравља од 2019. године чами у оронулом и претрпаном затвору на који је у монтираном процесу осуђен на седам и по година. Ово би лако могла бити и смртна пресуда за човека који је неправедно осуђен зато што је мирољубиво исповедао своју веру као један од Јеховиних сведока.“

Шамил Хакимов је удовац и један од 24 Јеховина сведока у северном Таџикистану које су у јануару и фебруару 2019. испитивали агенти Службе за борбу против организованог криминала. Власти су након хапшења тражиле од њега информације о томе како су Јеховини сведоци организовани и како је он постао Јеховин сведок.

Осам сати je задржан у притвору и ускраћена му је медицинска нега која му је била потребна након операције. Осим тога, има и висок крвни притисак. Када га је полиција најзад вратила кући, одузела му је електронске уређаје, Библију, публикације за проучавање Библије и пасош. Без пасоша брат Хакимов не може да добија пензију која му омогућава да и даље плаћа постоперативно лечење.

Дана 28. фебруара 2019, судија градског суда у граду Кујанду одредио је брату Хакимову притвор, који му је у међувремену три пута продужаван. Остао је у притвору током целокупне истраге и суђења.

Дана 10. септембра 2019. проглашен је кривим и осуђен на седам и по година затвора. Међутим, управа затвора је 4. јула 2020. обавестила брата Хакимова да ће му на основу закона о амнестији казна бити смањена за две године, три месеца и десет дана. Према томе, требало би да изађе из затвора 16. маја 2024.

Сигурни смо да ће Јехова и даље помагати нашој браћи и сестрама да стрпљиво подносе кушње и да не изгубе радост (Псалам 20:2).

a Комисија САД за међународне верске слободе