Пређи на садржај

13. ОКТОБАР 2022.
ТАЏИКИСТАН

Комитет Уједињених нација за људска права прогласио забрану Јеховиних сведока у Таџикистану незаконитом

Комитет Уједињених нација за људска права прогласио забрану Јеховиних сведока у Таџикистану незаконитом

Дана 7. септембра 2022, Комитет Уједињених нација за људска права објавио је значајну пресуду у вези са дискриминацијом Сведока у Таџикистану. У случају Адирхајев против Таџикистана, овај Комитет је 7. јула 2022. пресудио у корист Јеховиних сведока. Случај се бавио забраном активности Сведока и одбијањем таџикистанских власти да их законски признају.

Јеховини сведоци су активни у Таџикистану више од 50 година. Законски су признати као верска организација 1994. Међутим, 11. октобра 2007. Министарство културе је поништило ту регистрацију и забранило активности Јеховиних сведока. Власти су прогласиле екстремизмом то што Сведоци проповедају, одбијају да служе војску и сматрају да је њихова религија једина права. Иако су Сведоци више пута покушавали да се поново региструју као верска заједница, сваки пут су одбијени.

Комитет УН је у недавној пресуди закључио да је забрана Јеховиних сведока у Таџикистану незаконита. У њој је образложено да влада Таџикистана „није навела ниједан разлог“ који оправдава то што је забранила активности Јеховиних сведока и што одбија да их поново призна као религију.

Комитет је такође истакао да је одбијање таџикистанских власти да поново региструју Јеховине сведоке водило до „хапшења, затварања, испитивања, претреса, батинања, заплене верског материјала, као и депортовања једног Јеховиног сведока“. Због тога је Комитет закључио да су прекршена права Јеховиних сведока која су им загарантована Међународним споразумом Уједињених нација о цивилним и политичким правима.

Шамил Хакимов (71) у затвору је од фебруара 2019.

Комитет УН је наложио Таџикистану да поново размотри молбу Јеховиних сведока да буду регистровани и да исплати одштету онима чија су права била прекршена. Таџикистанске власти такође „имају обавезу да предузму неопходне кораке како не би поново дошло до кршења тих права“.

Ова одлука би се могла повољно одразити на случај 71-годишњег брата Шамила Хакимова, који је од фебруара 2019. затворен због исповедања вере. Таџикистанске власти су као једини правни основ за његово хапшење и затварање навеле постојећу забрану Јеховиних сведока.

Надамо се да ће ова одлука водити до слободе вероисповести за Јеховине сведоке у Таџикистану. Молимо се Јехови да и даље благосиља наш труд да бранимо и законски потврђујемо право да проповедамо добру вест (Филипљанима 1:7).