Пређи на садржај

3. ФЕБРУАР 2022.
ТАЏИКИСТАН

Савет УН: Таџикистан нарушава права Тијерија Амезра

Савет УН: Таџикистан нарушава права Тијерија Амезра

У уторак 14. децембра 2021, Савет Уједињених нација за људска права изјавио је да је држава Таџикистан нарушила права брата Тијерија Амезра тиме што га је ухапсила и депортовала у Казахстан.

Савет је проценио да је одлука о хапшењу била „неоснована“ и да представља кршење Међународне конвенције о цивилним и политичким правима. Савет је такође изјавио да Таџикистан не може да забрани Тијерију повратак у земљу. Државници у Таџикистану су сада „под обавезом да предузму све неопходне кораке како би се спречило слично кршење права у будућности“.

Полиција је извршила претрес куће у којој су Јеховини сведоци одржавали састанак 4. октобра 2018. Тијери је ухапшен и испитиван у просторијама Државног комитета за националну безбедност. Судија је 16. октобра 2018. прогласио Тијерија кривим за илегални боравак у земљи. Наиме, Тијери је руски грађанин, а ради у Таџикистану.

Тијерију је одређена новчана казна и затим је депортован из земље.

„Надам се да ће одлука Савета УН омогућити већу верску слободу у Таџикистану и да ће наша браћа моћи да служе Јехови у миру“, изјавио је Тијери.

У Таџикистану је тренутно један наш брат у затвору због своје вере.

Уверени смо да ће Јехова и даље помагати браћи која доживљавају кушње да сачувају мир (Исаија 26:3).