Пређи на садржај

Брат Руслан Артикмирадов

11. ЈАНУАР 2021.
ТУРКМЕНИСТАН

Брату Руслану Артикмирадову прети нова затворска казна

Брату Руслану Артикмирадову прети нова затворска казна

Када се очекује изрицање пресуде

Туркменистански војни суд ће ускоро a објавити пресуду у случају који се води против нашег брата Руслана Артикмирадова. Он би због приговора савести на служење војног рока могао бити кажњен и са две године затвора. Руслан се од 15. децембра 2020. налази у притвору и ово је већ други пут да је због става неутралности лишен слободе.

Оптужени

Руслан Артикмирадов

  • Рођен: 2000. (у селу Алпан Генгешлик)

  • Кратка биографија: Одрастао на селу. Радио у продавници ауто-делова. Био је добар ученик у школи и радо игра фудбал

    Мајка га је одмалена поучавала библијској истини. На Руслана су дубок утисак оставили љубав и јединство међу Јеховиним народом, тако да се крстио 2015, када је имао 15 година. Из љубави према Јехови Богу одбио је да служи војни рок

Детаљи о случају

Дана 13. августа 2018, брат Руслан Артикмирадов, који је тада имао 18 година, осуђен је на годину дана затвора због одбијања војне службе. Ослобођен је 12. августа 2019, након што је одслужио целокупну казну.

Према туркменистанском закону, млади војни обвезници могу бити два пута кривично гоњени ако одбијају војни рок. Зато је у новембру 2020. Руслан опет добио позив за војску.

Он је то и овај пут одбио, иако је знао да га поново могу послати у затвор. Ухапшен је 15. децембра 2020. и налази се у притвору где чека суђење.

Руслан је одлучан да остане веран Јехови. Присећајући се првог суђења, он каже: „Нисам се плашио иако сам знао да ме чека тешко и неправедно суђење. Ни за шта не бих заменио своју радост и то што познајем библијску истину.“

Руслану није било лако у затвору. Услови су били тешки, а и често су га малтретирали. Ипак, увек је видео како му Јехова помаже. Руслан каже: „Док сам био у затвору, увек изнова сам видео Јеховину руку. На пример, видео сам како ми помаже када нисам осећао сваки ударац.“ Осим тога, подршка коју су му с много љубави пружала браћа и сестре не само што је њега јачала него је била и изванредно сведочанство за оне који су то гледали.

Премда би Руслан могао да по други пут заврши у затвору, његова вера је снажна. Он каже: „Чврсто верујем да ће ме Јехова наградити [...] Кад је наша нада јака, онда радости нема краја; када смо радосни, онда смо јаки и можемо истрајати. А онога ко је јак ништа не може сломити.“

Срећни смо што имамо храбру младу браћу попут Руслана, чија нам вера пружа снажан доказ да ће Јехова и нама дати храбрости да се радосно суочимо са сваким испитом вере. Знамо да ће њихова непоколебљива верност Божјем Краљевству бити награђена (Јеврејима 11:6).

a Датум изрицања пресуде није увек познат унапред.