Пређи на садржај

8. ФЕБРУАР 2021.
ТУРКМЕНИСТАН

Брат Артур Јангибајев поново осуђен због приговора савести

Брат Артур Јангибајев поново осуђен због приговора савести

Пресуда

Суд у Туркменистану је 18. јануара 2021. осудио брата Артура Јангибајева на две године затвора због приговора савести. Ово је други пут да је због неутралности проглашен кривим.

Оптужени

Артур Јангибајев

  • Рођен: 1997. (Сејди)

  • Кратка биографија: Артур се још као веома млад суочио с неким проблемима због којих се питао зашто на свету има толико неправде. Разговарао је о томе са својом сестром, која је Јеховин сведок. Затим је почео да проучава Свето писмо када је имао 13 година. Крстио се 2014. године

    Артур ради као грађевински радник на реновирању објеката. Његови родитељи кажу да је добар и одговоран. Комшије га цене јер је поштен и узоран младић

Детаљи о случају

Артур је 8. августа 2016. притворен зато што је уложио приговор савести на служење војног рока. Дана 30. августа 2016. осуђен је на две године рада у кажњеничкој колонији. У јесен 2018. одслужио је комплетну казну.

Артур је поново добио позив за војску 15. децембра 2020. Убрзо након тога, испитиван је у канцеларији тужиоца и од њега се тражило да писмено образложи зашто одбија да служи војни рок.

Тужилаштво га је 30 децембра 2020. обавестило да је против њега покренут кривични поступак. Одузет му је пасош.

Након прве пресуде, Артур је рекао: „Стихови из Римљанима 8:37-39 уверили су ме да ме нико не може спречити да останем веран Јехови.“ Сигурни смо да ће Артур уз Јеховину помоћ истрајати и у овој кушњи.