Пређи на садржај

Брат Сердар Довлетов, у јуну 2019.

9. ДЕЦЕМБАР 2019.
ТУРКМЕНИСТАН

Брат Довлетов осуђен на три године затвора због приговора савести

Брат Довлетов осуђен на три године затвора због приговора савести

Туркменистански суд је 12. новембра 2019. донео пресуду против 26-годишњег брата Сердара Довлетова и осудио га на три године затвора. Он је један од десеторице браће у Туркменистану која су због приговора савести осуђена на затворске казне. Седморица су осуђена 2019, а тројица 2018. године. Њихове затворске казне се крећу од једне до четири године.

Брат Довлетов је из града Бајрамалија, који се налази у маријској области, на југоистоку Туркменистана. Његова супруга Сурја и мајка Соња такође су Јеховини сведоци.

Суђење брату Довлетову почело је 11. новембра 2019. Он је пред судом изјавио да је због својих верских убеђења уложио приговор савести на војну службу. Поред тога, тројица лекара су сведочила под заклетвом на суду и рекла су да брат Довлетов има хронични чир на дванаестопалачном цреву, што је правоваљан разлог због ког се регрут ослобађа од обавезе служења војног рока.

Поред свих изнетих чињеница, судија је брата Довлетова прогласио кривим за избегавање војне службе преваром и сместио га у локалну затворску установу. Очекује се да ће као и остала деветорица браће бити послат у строги затвор у Сејдију, који се налази у пустињи у лебапској области. Брат Довлетов ће уложити жалбу на пресуду.

Док наша браћа у Туркменистану и даље трпе неправду, молимо се за њих с потпуним уверењем у обећање из Светог писма да ће им Јехова помоћи да храбро заступају своју беспрекорност (Псалам 37:18, 24).