Пређи на садржај

Брат Ихлосбек Розметов

22. ЈАНУАР 2021.
ТУРКМЕНИСТАН

Брат Ихлосбек Розметов поново осуђен због приговора савести

Брат Ихлосбек Розметов поново осуђен због приговора савести

Пресуда

Туркменистански грађански суд је 19. јануара 2021. прогласио кривим брата Ихлосбека Розметова. Он је због приговора савести на служење војног рока осуђен на две године строгог затвора. Ово је већ други пут да је послат у затвор због става неутралности.

Оптужени

Ихлосбек Розметов

  • Рођен: 1997. (Андалиб)

  • Кратка биографија: Одрастао је у породици са троје деце. Од своје десете године радио је после школе како би помагао породици. Воли да се бави спортом, чита књиге и слуша музику. Његова мајка је 2010. почела да проучава Свето писмо, а он годину дана касније

Детаљи о случају

Ихлосбек Розметов је 11. јула 2018, тада као 20-годишњак, осуђен на годину дана затвора у радном логору у Сејдију због приговора савести на војну службу. Пуштен је након што је одслужио целокупну казну. Према закону Туркменистана, два пута може бити судски гоњен због приговора савести.

Ихлосбек је 25. новембра 2020. по други пут добио позив за војну службу. С поштовањем је објаснио свој хришћански став. Али власти су поново покренуле кривични поступак против њега и овог пута је добио дужу затворску казну јер је по други пут одбио да служи војни рок.

За свој први боравак у затвору Ихлосбек је рекао да је био „веома тежак“. Много су му значили библијски стихови које је напамет научио пре него што је отишао у затвор. Нарочито му је помогло дубоко размишљање о Филипљанима 4:6, 7. Ти стихови су га подсетили на то да се не брине „ни за шта“, да се моли за „Божји мир“ и да остане смирен у тешким тренуцима. „Све време сам се молио Јехови и осећао сам да је близу мене“, каже он.

Сигурни смо у то да ће Јехова и даље давати снагу Ихлосбеку и свима онима који се уздају у њега (Исаија 40:29-31).