Пређи на садржај

Брат Мират Оразгелдијев

7. СЕПТЕМБАР 2020.
ТУРКМЕНИСТАН

Брат Мират Оразгелдијев у затвору због приговора савести на служење војног рока

Брат Мират Оразгелдијев у затвору због приговора савести на служење војног рока

Пресуда

Векилбазарски окружни суд у Маријској области 3. септембра 2020. осудио је брата Мирата Оразгелдијева на годину дана затвора јер је на темељу савести одбио да служи војни рок. Он ће уложити жалбу на ову пресуду.

Оптужени

Мират Оразгелдијев

  • Рођен: 2002. (Маријска област)

  • Кратка биографија: Радио је као конобар како би финансијски помагао својој породици. Мајка га је у детињству поучавала о Јехови. Воли да се бави спортом и да пише песме

Детаљи о случају

Брат Оразгелдијев је у јуну 2020, месец дана након што је постао пунолетан, добио позив да се јави у војни одсек ради регрутације. Он је том приликом објаснио зашто одбија да служи војни рок и рекао да је спреман да обавља цивилну службу.

Дана 1. јула 2020, три припадника војне полиције дошла су по њега, али он је одбио да пође с њима. Касније тог дана, брат Оразгелдијев је отишао на лекарски преглед на ком је утврђено да је способан за служење војног рока.

Тужилац је 14. јула 2020. позвао брата Оразгелдијева на саслушање. Следећег месеца је био оптужен и против њега је покренут кривични поступак.

Молимо се Јехови да и даље помаже брату Оразгелдијеву и десеторици младе браће која се тренутно налазе у затвору да остану храбри и непоколебљиви и уверени смо да ће он услишити наше молитве (Псалам 31:24).