Пређи на садржај

3. НОВЕМБАР 2020.
ТУРКМЕНИСТАН

Брат Петросов пуштен из затвора након одслужења једногодишње казне затвора

Брат Петросов пуштен из затвора након одслужења једногодишње казне затвора

Давид Петросов има 19 година и живи у Туркменистану. Иако је још увек тинејџер, суочио се са озбиљним испитом вере – годину дана је провео у затвору због приговора савести на служење војног рока. Ослобођен је 30. септембра 2020.

Брат Петросов каже: „Док сам био у затвору, било је дана када, најблаже речено, нисам био баш расположен. Али Јехова ме тешио преко своје Речи. Молио сам му се јер сам знао да разуме како се осећам и да жели да ме утеши. Различити стихови су ми помагали у различитим ситуацијама, али често ми је у мислима био библијски стих из Филипљанима 4:13.“

Брат Петросов је рођен у престоници Туркменистана, Ашхабаду. Још као мали, научио је да свира гитару. Воли да компонује песме и да проводи време у природи – да игра фудбал, планинари и плива у оближњим језерима.

Проучавао је Библију са једним школским другом који је Јеховин сведок и крстио се 2019. Иако чланови његове породице нису Јеховини сведоци, поштују његову веру.

Убрзо након крштења Давид је био изведен пред суд јер није желео да служи војни рок. У Туркменистану не постоји цивилна служба, тако да су га власти осудиле на годину дана затвора.

Током тих годину дана, Јехова је брату Петросову пружао подршку. Он каже: „Док сам био у затвору, мајка ми је преносила поздраве оних који нису могли да ме посете. Говорила је да се браћа и сестре непрестано моле за мене. То ми је много значило.“

Давид зна да према туркменистанском закону поново може бити позван на одслужење војног рока. Ако овај закон буде примењен, вероватно ће добити још строжу казну.

Он каже: „Не бих волео да се поново вратим у затвор, као што то вероватно нико не би волео. Али не плашим се. Снагу ми дају вера у Јехову, браћа и сестре и наше теократске песме.“

Уверени смо у то да ће Јехова и даље храбрити и јачати Давида. Молимо се и за осталу десеторицу браће у Туркменистану који су још увек у затвору због приговора савести. Сигурни смо да их Јехова воли и пружа им подршку (Псалам 69:33).