Пређи на садржај

27. АВГУСТ 2014.
ТУРКМЕНИСТАН

Мајка четворогодишњака добила неправедну законску казну у Туркменистану

Мајка четворогодишњака добила неправедну законску казну у Туркменистану

У импровизованој судници у Дашховузу, у Туркменистану, судија Гагисиз Оразмурадов неправедно је осудио 33-годишњу Биби Рахманову на основу лажних оптужби. Биби, мајка четворогодишњег дечака, 18. августа је проглашена кривом за „вређање полицајца“ и „хулиганство“. * Судија је изрекао оштру казну – четири године у једној од затворских колонија, у које се шаљу криминалци.

Ухапшени на железничкој станици

Све је почело увече 5. јула 2014, када су Биби, њен супруг Вепа Туваков и синчић отишли на железничку станицу у Дашховузу да преузму верску литературу и личне ствари које су им послали пријатељи из Ашхабада. Одмах након што су преузели пртљаг, зауставили су их шесторица полицајаца у цивилу и захтевали да прегледају пртљаг. Када су пронашли лаптоп и литературу Јеховиних сведока, почели су да вичу и псују и да им прете да ће њихов син ускоро бити сироче.

Биби је узела мобилни телефон и почела да снима, а када су полицајци покушали да јој га одузму, сакрила га је испод блузе. Они су је зграбили за косу, шутирали и ударали, и ухватили за руке. Док су је држали, један од њих јој је подигао блузу и неприкладно је додиривао док је тражио телефон. Биби је покушавала да се заштити, али се није опирала хапшењу нити је напала полицајце.

Биби и Вепа са сином

Затим су породицу Туваков одвели у полицијску станицу. Од Вепе су захтевали да потпише унапред припремљену изјаву. Он је одбио. Више пута су га истукли, док су Биби и њихов син били у другој просторији. Вепа је и даље одбијао да потпише изјаву. Биби је учинила исто и такође је била претучена. Полиција је задржала Биби и дете преко ноћи и пустила их следећег дана. * Биби је поднела тужбу туркменским властима и Вепа је пуштен неколико дана касније, 11. јула. Градска полиција из Дашховуза није устукнула и убрзо је покренула кривичну истрагу против Биби и њеног мужа.

Хапшење, притвор и суђење

Биби је оптужена 6. августа, а два дана касније је послата у казнени центар. Суђење је одржано 18. августа. Током суђења је било очигледно да је судија Оразмурадов пристран. Непрестано је прекидао њену правну заступницу у изношењу одбране. Када је полицајац дао противречну изјаву, судија јој није дозволио да га испита. Прекинуо је и Вепу док је сведочио о томе како је полицајац малтретирао Биби и одбио је да саслуша снимак тог догађаја. Прогласио је Биби кривом и осудио је на четири године затвора.

Рок за жалбу истиче 28. августа, а Биби ће до тада бити притворена у објекту DZD-7. Ако њена жалба буде одбијена, биће пребачена у једну од затворских колонија, вероватно у Сејдију, који се налази у пустињи. Она неће бити само лишена слободе већ и могућности да буде поред сина у најважнијим годинама његовог развоја.

Иако против Вепе није подигнута оптужница, постоји велика могућност да ће се то десити, да ће му се судити на основу лажних оптужби и да ће бити неправедно осуђен на затворску казну. Ако се то догоди, њихов син неће бити одвојен само од мајке већ и од оца. За такву неправду нема разумног објашњења.

Вапај за правдом

Туркменистан је познат по малтретирању Јеховиних сведока и кршењу основних људских права. Јеховини сведоци широм света, као и многи други који поштују људско достојанство и верску слободу, очекују од туркменских власти да исправе ову неправду.

^ одл. 2 Хулиганство и пружање отпора органима власти кажњава се затворском казном до пет година.

^ одл. 6 Њиховог сина је одвео један рођак ујутро 6. јула; Биби је пуштена касније тог истог дана.