Пређи на садржај

11. МАРТ 2013.
ТУРСКА

УН кажу да Турска мора да поштује савест својих грађана

УН кажу да Турска мора да поштује савест својих грађана

Милионима хришћана савест не дозвољава да носе оружје – и многе земље поштују ту одлуку. Према одлуци Савета Уједињених нација за људска права, и турски грађани заслужују исту слободу.

Овај Савет је 29. марта 2012. донео одлуку у корист два турска држављана, Џенка Атасоја и Арде Саркута. Обојица су Јеховини сведоци који су одбили војну службу због својих верских уверења.

Господин Атасој и господин Саркут су више пута подносили жалбу и објаснили своју одлуку на темељу савести, нудећи да обављају цивилну службу која није у надлежности војске. Међутим, њих двојица су непрестано била присиљавана да служе војску. Господин Саркут је остао без посла након што је војска запретила да ће подићи кривичне пријаве против универзитета у ком је радио као асистент.

У одлуци Савета стоји да је право на одбијање војне службе због приговора савести „саставни део права на слободу мисли, савести и вероисповести“, које се гарантује чланом 18 Међународног пакта о грађанским и политичким правима. Надаље, Савет је рекао да на основу тог права „свака особа може одбити служење војног рока ако то није у складу с њеним верским убеђењима“.

Ова одлука је донета убрзо након две сличне одлуке Европског суда за људска права. У једној од те две одлуке стоји да је „непостојање алтернативе за војну службу у Турској у супротности с правом на приговор савести које се гарантује Европском конвенцијом за људска права“.

Одбијање служења војске због приговора савести старо је колико и само хришћанство. У својој књизи The Rise of Christianity, Ернест Барнс је написао: „Пажљиво истраживање свих доступних информација [показује] да до времена Марка Аурелија [римског императора који је владао од 161. до 180. н. е.] ниједан хришћанин није постао војник и ниједан војник није остао у војној служби након што би постао хришћанин.“