Пређи на садржај

30. МАЈ 2019.
УЗБЕКИСТАН

Спомен-свечаност јавно обележена широм Узбекистана

Спомен-свечаност јавно обележена широм Узбекистана

Први пут у последњих неколико година, 19. априла 2019, наша браћа су могла јавно обележити Спомен-свечаност широм Узбекистана.

Јеховини сведоци су у Узбекистану званично регистровани само у граду Чирчик, који се налази близу Ташкента. Претходних година, браћа која живе ван Чирчика обележавала су Спомен-свечаност у тајности, како их полиција не би ометала. Браћа су ове године обавестила полицију о одржавању Спомен-свечаности и позвала их да присуствују. Полиција је реаговала љубазно и чак је предузела мере како би присутни били безбедни. У неким местима полицајци су присуствовали програму.

Брат Марк Сандерсон из Водећег тела одржао је говор за Спомен-свечаност у комплексу Дворана Краљевства у Чирчику (слика на почетку чланка). Програм је превођен на руски. Укупан број присутних износио је 781. Касније те вечери, у истом комплексу одржане су још две Спомен-свечаности.

Током ове посете, брат Сандерсон, заједно са Полом Гилисом из главног седишта и два брата из подружнице у Средњој Азији, састао се са високорангираним службеницима Министарства правде и Центра за људска права. Нашој браћи је током састанка било дозвољено да изнесу тачне информације о нашим веровањима и нашој организацији. Надамо се да ће добро обавештени службеници подржати регистрацију у областима ван Чирчика, што би браћи омогућило да дођу до одговарајућих објеката у којима би славили Јехову.

Брат Марк Сандерсон и друга браћа из делегације испред Министарства правде Републике Узбекистан

Јавно обележавање Спомен-свечаности и састанци са службеницима у духу међусобног поштовања представљају позитиван развој догађаја у Узбекистану. У протеклих шест месеци није било претреса, новчаних казни нити хапшења Јеховиних сведока. Осим тога, пре отприлике годину дана, 14. маја 2018, господин Жавлон Вахабов, амбасадор Узбекистана у Сједињеним Државама, изјавио је да ће народна скупштина радити на томе да измени закон како би се Јеховиним сведоцима омогућила регистрација.

Надамо се да ће Јехова благословити напоре наше браће у Узбекистану док настављају да воде „миран и тих живот у потпуној оданости Богу и честитости“ (1. Тимотеју 2:2).