Пређи на садржај

Крштење једне сестре и једног брата у Украјини 23. јула

12. АВГУСТ 2022.
УКРАЈИНА

АЖУРИРАНА ВЕСТ #12 | Братска љубав на делу усред кризе у Украјини

„Чак нас ни рат не може спречити да стварамо ученике“

АЖУРИРАНА ВЕСТ #12 | Братска љубав на делу усред кризе у Украјини

У периоду од 23. до 31. јула 2022, у оквиру конгреса „Живите у миру“, организовано је крштење за објавитеље широм Украјине и других земаља у које су избегли. До 2. августа се крстило укупно 1 113 њих. Један брат који је остао у Украјини је рекао: „Чак нас ни рат не може спречити да стварамо ученике. Очигледно је да је Исус одржао своје обећање: ’Ја сам с вама у све дане‘“ (Матеј 28:20).

Драго нам је што можемо поделити с вама приче неких објавитеља који су се крстили у том периоду.

Наталија која живи у Кремини, у Луганској области, има 63 године. Она и њене две ћерке су проучавале са Јеховиним сведоцима 1990-их. Ћерке су лепо напредовале и крстиле се, али Наталија није. Када је почео рат, једна породица Сведока је одлучила да побегне на безбедније подручје и повела је Наталију са собом. Она је привремено била смештена у једној Дворани Краљевства у Ивано-Франковску.

Наталија је испричала: „Након страшног бомбардовања које сам преживела, мислила сам да више ништа неће моћи да ми измами осмех. Али када су ми браћа и сестре показали колико ме воле и толико тога урадили за мене, вратио ми се осмех на лице. Љубав према Јехови се полако будила у мом срцу. Почела сам поново да читам Библију и једна сестра ми је понудила библијски курс помоћу књиге Буди срећан заувек! То је био прави поклон од Јехове. Сада сам толико срећна што сам се крстила и постала Јеховин сведок. Одлучна сам да живим у складу са највећом заповешћу да волим Јехову, свог Бога, ’свим својим срцем, свом својом душом и свим својим умом‘“ (Матеј 22:37).

Олија у Пољској држи натпис са темом конгреса „Живите у миру“

Олија из града Черкаси је била некрштени објавитељ када је почео рат. Она је са својом ћерком и унуком побегла у Пољску 6. марта. Олија каже: „Стигле смо тамо само са својим ранцима за евакуацију, али браћа и сестре су се побринули за нас. Видела сам какво јединство влада међу нама. Све то што смо доживели ме је уверило да Јехова води ову организацију својим светим духом. Након што сам све то видела својим очима, била сам још одлучнија да предам свој живот Јехови и крстим се. Он ми је помогао кад ми је било најтеже. Зато сам желела да покажем колико сам му захвална тако што ћу му служити.“

Јулија из Доњецке области има 18 година. Одрасла је у породици Јеховиних сведока, али није била крштена. Она је испричала шта се десило убрзо након што је избио рат. Рекла је: „Лежала сам на поду знајући да сваког тренутка могу да умрем. Улица у којој смо живели, буквално цела улица, била је уништена, али ми смо остали живи. Након тога сам се молила Јехови и дубоко размишљала о његовим особинама. Зближила сам се с њим и више се нисам премишљала да ли да му предам свој живот. Јехова је одговорио на моје молитве и осетила сам да је уз мене. Раније сам само знала неке ствари о Богу, а сада га стварно волим.“ Јулија се крстила 23. јула.

Давид, који има 11 година, крстио се у Немачкој

Када је избио рат, 11-годишњи Давид је са својом породицом побегао у Немачку. Он је са девет година постао некрштени објавитељ, а сада је поставио још неке духовне циљеве. Давид каже: „Одлучио сам да се крстим зато што волим Јехову и желим да будем његов пријатељ. Током крштења сам плакао од среће јер сам постао део Јеховине предивне породице. Много волим да причам другима о Јехови и о томе шта ће учинити за људе, и зато желим да будем пионир. Исто тако волим да помажем браћи и сестрама и надам се да ћу једног дана бити слуга помоћник. Мој крајњи циљ је да служим у Бетелу. Маштам о томе откад сам био у обиласку подружнице у Лавову 2018.“

Олена из Кијева је постала некрштени објавитељ 2011, али је била неактивна десет година. Старешине су је посетиле 2020. и дале јој брошуру Вратите се Јехови. Олена је испричала: „Поново сам почела да проучавам Библију и да долазим на састанке. Међутим, после неког времена сам престала. Током рата сам се молила Јехови и он је одговорио на моје молитве. Схватила сам да ме он воли, да ме штити и даје ми унутрашњи мир. Побегла сам у Румунију и тамо сам пронашла Сведоке. Они су ми показали огромну љубав. Било је то као да ме је Јехова покрио топлим ћебетом.“ Олена се крстила 24. јула. Она још каже: „Захвална сам Јехови што је био тако стрпљив са мном. Сада знам да ’све могу уз помоћ онога који ми даје снагу‘“ (Филипљанима 4:13).

Следе подаци из Украјине који су прикупљени до 2. августа 2022. Они се темеље на потврђеним извештајима тамошње браће. Међутим, могуће је да су бројеви много већи, будући да је тешко ступити у контакт с браћом из свих крајева Украјине.

Последице које су претрпели наша браћа и сестре

  • 43 објавитеља су изгубила живот

  • 97 објавитеља је повређено

  • 22 568 објавитеља тренутно не живи у свом дому

  • 586 кућа је уништено

  • 613 кућа је озбиљно оштећено

  • 1 632 куће су претрпеле мања оштећења

  • 5 Дворана Краљевства је уништено

  • 10 Дворана Краљевства је озбиљно оштећено

  • 37 Дворана Краљевства је претрпело мања оштећења

Пружање помоћи

  • 27 Одбора за хуманитарну помоћ брине за браћу у Украјини

  • Браћа из тих одбора су се побринула да 53 836 објавитеља буде смештено на безбеднијем подручју

  • 24 867 објавитеља је побегло у друге земље где су им браћа и сестре пружили помоћ