Пређи на садржај

Лево: браћа и сестре у Украјини пакују хуманитарну помоћ која је стигла из Пољске и комбијем ће се превозити до браће. Десно: кућа једног брата у Гостомељу уништена током бомбардовања

13. АПРИЛ 2022.
УКРАЈИНА

АЖУРИРАНА ВЕСТ #6 | Братска љубав на делу усред кризе у Украјини

АЖУРИРАНА ВЕСТ #6 | Братска љубав на делу усред кризе у Украјини

Нажалост, још нека наша драга браћа и сестре су погинули у Украјини. До сада је страдало 28 Јеховиних сведока.

Према извештајима у медијима из свих крајева света, у градовима у близини Кијева су се водиле жестоке борбе првих седмица рата. У том крају је живело око 4 900 објавитеља, али више од 3 500 њих је успело да оде у неко безбедније подручје.

На темељу онога што су нека наша браћа из тих крајева испричала, види се да су успели да сачувају снажну веру у Бога и у тим изузетно тешким кушњама.

Старешина из Макарива по имену Олександар побегао је у безбеднији крај у централној Украјини. Међутим, био је веома забринут за четири објавитеља из његове групе за проповедање с којима није могао да ступи у контакт, па се вратио у ратну зону да их пронађе. Он је испричао: „Знао сам да су Јехови најдрагоценије његове слуге [...] Кад сам ушао у двориште једног објавитеља, видео сам да је ту пала бомба. Врата подрума су била затворена. Дозивао сам га по имену али није ми се одазвао. Јако сам се уплашио.“ Олександар је провалио у подрум и затекао групу људи који су га у страху гледали. Била су то наша браћа и сестре и неколико комшија који су се ту склонили с њима.

Јарослав са супругом (у средини) и Олександар са супругом за столом након што су стигли у безбедно подручје

Међу браћом у подруму је био Јарослав. Он је објаснио да су тамо били осам дана. „Имали смо врло мало хране и воде. Свако је дневно могао да узме само неколико кексића и чашу воде. Али читали смо Библију и наше публикације, молили се и храбрили једни друге. Кад сам чуо да ме неко дозива по имену, мислио сам да су војници дошли по мене и да ће ме убити [...] Али то је био Олександар који је дошао да нас избави. Захвални смо Јехови што имамо браћу и сестре који нас толико воле, моле се за нас и чак ризикују живот да би нас спасли.“

Пилип

Пилип и још један брат су носили храну онима који су остали у Бородјанки. Док су возили до тамо, 17. марта су их зауставили војници и одузели им возило и храну. Ухапсили су их, ставили им повез преко очију и одвели их у малу просторију у неком подруму где је било још седам мушкараца. Два дана касније, преместили су их у једну ћелију где су их чувари ноћу тукли. Пилип је испричао: „Нисам био сигуран да ћу преживети. Молио сам се да не изневерим Бога.“

Док су га једном тукли, Пилип је наглас почео да моли Бога да брине за старије сестре које су остале без хране, да чува њихове породице и захваљивао му за прелепе године током којих му је служио. Чувари су га вратили у ћелију, а Пилип је наставио да се моли Богу да помогне војницима да схвате да браћа не представљају никакву опасност. И он и брат који је био с њим су сведочили стражарима. За два дана су разговарали са чуварима у свакој смени. Осим тога, један од заточених мушкараца је почео да се занима за библијску истину. Био је веома захвалан браћи што су му причали о томе. Наша два брата и тај човек су пуштени на слободу 27. марта.

У Бучи је живела једна неудата сестра по имену Свитлана. Она две седмице није могла да побегне из ратне зоне. Испричала је: „У том периоду сам као никад пре разумела колико је важан мир који нам даје Јехова. То не значи да ћемо, ако имамо мир, увек знати шта треба да урадимо. Али кад не видимо излаз из неке ситуације, потпуно се уздамо у Јехову да ће нам он помоћи.“

Кад је кренула ка безбеднијем подручју, Свитлана је сведочила једној жени и њеном братанцу. Све троје су стигли у безбеднији крај и тамо су преноћили код једне породице Јеховиних сведока. Следећег дана је та жена питала да ли може да присуствује нашем састанку, тражила је Библију и друге публикације. Свитлана је и даље у контакту са њом.

Следе подаци из Украјине који су прикупљени до 12. априла 2022. Они се темеље на потврђеним извештајима тамошње браће. Међутим, могуће је да су бројеви много већи, будући да је тешко ступити у контакт с браћом из свих крајева Украјине.

Последице које су претрпели наша браћа и сестре

  • 28 објавитеља је изгубило живот

  • 48 објавитеља је повређено

  • 40 778 објавитеља је морало да напусти свој дом и побегне на безбедније подручје

  • 278 кућа је уништено

  • 268 кућа је озбиљно оштећено

  • 746 кућа је претрпело мања оштећења

  • 1 Дворана Краљевства је уништена

  • 9 Дворана Краљевства је озбиљно оштећено

  • 26 Дворана Краљевства је претрпело мања оштећења

Пружање помоћи

  • 27 Одбора за хуманитарну помоћ брине за браћу у Украјини

  • Браћа из тих одбора су се побринула да 41 974 објавитеља буде смештено на безбеднијем подручју

  • 18 097 објавитеља је побегло у друге земље где су им браћа и сестре пружили помоћ