Пређи на садржај

Брат Олександр Третјак

28. ДЕЦЕМБАР 2020.
УКРАЈИНА

Европски суд за људска права донео пресуду у корист брата Олександра Третјака

Европски суд за људска права донео пресуду у корист брата Олександра Третјака

У четвртак, 17. децембра 2020, Европски суд за људска права донео је пресуду у случају Третјак против Украјине у корист нашег брата Олександра Третјака. Њега су 26. новембра 2013, док се враћао кући из службе проповедања, претукла тројица мушкараца. Суд је пресудио да украјинске власти нису добро истражиле тај злочин. Наш брат на име одштете треба да добије 7 500 евра.

Нападачи су брата Третјака брутално претукли, због чега је у болници провео скоро месец дана. Полиција се овим случајем позабавила тек три месеца након напада. Надлежни у полицији нису хтели да окарактеришу тај инцидент као напад из верске мржње нити је у њиховом извештају забележено да је брат Третјак приликом напада задобио тешке телесне повреде. Касније је полиција овај случај окарактерисала као лакше кривично дело. Поред тога, оптужен је само један од тројице нападача и то тек након што је побегао из земље. Друга двојица, од којих је један полицајац, сматрани су само сведоцима тог кривичног дела. Нико од њих никада није кажњен за тај злочин. Овај и још неки неправедни случајеви мотивисали су брата Третјака да свој случај 2015. преда Европском суду за људска права.

Овај Суд је у својој одлуци закључио да „[Украјинске] власти нису спровеле темељну истрагу о лошем поступању према подносиоцу жалбе“, чиме су прекршили одредбе Европске конвенције о људским правима.

Надамо се да ће ова пресуда допринети слободи вероисповести наше браће и сестара у Украјини и у другим земљама. Изнад свега, захвални смо Јехови, који нам даје правду (Тужбалице 3:59).