Пређи на садржај

20. НОВЕМБАР 2020.
УКРАЈИНА

Европски суд за људска права пресудио у корист Јеховиних сведока у Украјини

Европски суд за људска права пресудио у корист Јеховиних сведока у Украјини

Суд је осудио пропуст власти да казни оне који су подстрекивали на верску мржњу против наших суверника у Украјини

Европски суд за људска права (ECHR) донео је 12. новембра 2020. три пресуде у корист Јеховиних сведока у Украјини. Реч је о случајевима Загубнија и Табачкова против Украјине, Мигоријану и други против Украјине и Корнилова против Украјине, а суду су предати 2014. и 2015. У сва три случаја, власти нису ништа предузеле након што су Јеховини сведоци били физички нападнути. Европски суд за људска права је украјинске власти прогласио кривим јер нису у потпуности заштитиле права наше браће и наложио је да се жртвама исплати одштета у износу од 14 700 евра (17 400 америчких долара).

Загубнија и Табачкова против Украјине: Сестре Загубнија и Табачкова су 20. априла 2009. проповедале од врата до врата у месту Нови Млини. Када их је на улици срео православни свештеник Микола Лисенко, брутално их је тукао по глави и леђима дрвеним штапом. Нападач за ово никад није кажњен, премда је и сам признао да је хтео да „заплаши“ наше сестре и „спречи њихову активност“.

Мигоријану и други против Украјине: Укупно 21 Јеховин сведок и бројни гости окупили су се 5. априла 2012. да би обележили Спомен-свечаност у знак сећања на смрт Исуса Христа. Тада их је напала руља коју је предводио православни свештеник московске патријаршије О. Греку. Руља је вређала окупљене, међу којима је било деце и старијих жена, и претила им.

Поменути свештеник и његове присталице нападали су Јеховине сведоке и касније, између осталог и тако што су тукли браћу, спалили аутомобил једног брата и на кућу наше браће бацили Молотовљев коктел док су укућани спавали. После оваквих насилних догађаја, жртве су обавестиле полицију и предале надлежнима доказе. За неке случајеве постојали су и видео-снимци. Међутим, полиција је сматрала да није реч о злочинима мотивисаним верском мржњом и тврдила је да се починиоци не могу препознати на видео-снимцима. Ни наведени свештеник ни његове присталице никад нису били кажњени.

Корнилова против Украјине: Сестре Корнилова и Сердијук су 7. марта 2013. позивале своје суграђане у граду Носивка на Спомен-свечаност. Један човек је почео да их вређа, између осталог и на верској основи. Затим их је напао, при чему је сестру Корнилову тако јако ударио у главу да је добила потрес мозга. Због тога је била 11 дана у болници. Полиција је одбила да овај напад означи као верски мотивисан и сматрала је да је наша сестра била жртва „непријатељства на личној основи“. Суд је нападачу изрекао само малу новчану казну.

Слева надесно: Сестра Тетјана Корнилова, сестра Тетјана Загубнија, сестра Марија Табачкова и брат Васил Мигоријану. Они су четворо од многих Јеховиних сведока који су у периоду од 2009. до 2013. нападнути у Украјини услед верски мотивисане нетрпељивости.

Наша браћа из подружнице у Украјини састајали су се много пута с локалним, државним и међународним званичницима како би разговарали о овим случајевима. Након што су исцрпели све могућности, браћа су 2014. почела да предају наведене случајеве Европском суду за људска права. Вредно је пажње да су званичници годину дана пре тога почели да воде евиденцију о верској нетрпељивости у Украјини. У извештају Заштитника грађана за људска права у Украјини за 2013. пише: „Злочини за које се сумња да су почињени због верске нетрпељивости нису у потпуности расветљени и то ствара атмосферу у којој преступници осећају да могу да раде шта желе јер знају да за то неће бити кажњени.“ Исто тако, Савет УН за људска права је у свом извештају за Украјину, за 2013. годину, изразио забринутост да су злочини почињени због верске нетрпељивости, укључујући и оне почињене против Јеховиних сведока, процесуирани у Украјини као мање озбиљни. Савет је свој извештај закључио тако што је од украјинске владе затражио да „уложи више труда да се наводни злочини почињени због верске нетрпељивости темељно испитају, да се починиоцима суди [...] и да, ако буду осуђени, добију одговарајућу казну, а да се жртвама исплати правична одштета.“

Влада Украјине је протеклих година почела да предузима кораке да поправи ову ситуацију. Иако Јеховини сведоци у овој земљи имају право на слободу вероисповести, надамо се да ће ове три одлуке Европског суда за људска права подстаћи надлежне у Украјини и другим земљама да и даље штите ту слободу наше браће и сестара. Једва чекамо време када ће се Јехова, чији су путеви праведни, побринути да они који му служе више не буду прогоњени (Поновљени закони 32:4).