Пређи на садржај

31. ОКТОБАР 2019.
УКРАЈИНА

Пресуда Европског суда за људска права отвара врата изградњи Дворана Краљевства у Украјини

Пресуда Европског суда за људска права отвара врата изградњи Дворана Краљевства у Украјини

Европски суд за људска права (ECHR) донео је 3. септембра 2019. пресуду у корист Јеховиних сведока из места Криви Рог, у Украјини. Суд је пресудио да је градско веће Кривог Рога криво зато што намерно није хтело да браћи изда потребну дозволу за изградњу Дворане Краљевства.

Наша браћа испред поседа на ком су планирала да граде Дворану Краљевства, у месту Криви Рог, у Украјини

Према пресуди, градско веће треба да исплати одштету од 7000 евра двема скупштинама Јеховиних сведока у чијем је власништву спорно земљиште и да плати судске трошкове. У пресуди се каже да је прекршен међународни закон – члан 9 (право на слободу мисли, савести и вероисповести) и члан 1 Протокола број 1 Европске конвенције о људским правима (право на власништво). Влада Украјине има право да се у року од три месеца жали на ову одлуку Великом већу, које представља највишу инстанцу Европског суда за људска права (ECHR).

Прошло је више од 15 година откако су две скупштине из Кривог Рога први пут поднеле захтев да изграде Дворану Краљевства. Купиле су 9. августа 2004. стамбену зграду која се налазила на земљишту које је припадало граду, а затим су поднеле захтев за петогодишњи закуп земљишта да би на њему изградиле Дворану Краљевства. Градско веће је 28. септембра 2005. одобрило њихов захтев, али је браћи уједно скренута пажња на то да је потребно да одређене државне службе прегледају њихов грађевински пројекат како би се добило коначно одобрење за почетак радова.

Пошто су све надлежне државне службе одобриле сачињене пројекте, они су 23. августа 2006. предати градском већу на коначно одобрење. Иако је градско веће дужно да у року од месец дана донесе одлуку, оно никад није одговорило на захтев браће. Одбијало је да изда коначно одобрење чак и након што је регионални суд пресудио да је његова одлука незаконита. Пошто се ни на осталим судовима нису изборили за своја права, браћа су 13. априла 2010. упутила жалбу Европском суду за људска права (ECHR).

Срећни смо што је ECHR пресудио у корист наше браће у Кривом Рогу. Молимо се да ова пресуда олакша нашој браћи да граде места за састајање у земљама где је верска слобода угрожена (Псалам 118:5-9).