Пређи на садржај

10. ЈУЛ 2015.
УКРАЈИНА

Јеховини сведоци у источној Украјини прогоњени због својих веровања

Јеховини сведоци у источној Украјини прогоњени због својих веровања

Од августа 2014, наоружане групе у источној Украјини, подстакнуте верском мржњом, затварале су и злостављале 26 Јеховиних сведока. У тој области живе многи Сведоци и добро су познати по свом проповедању и политичкој неутралности. Неки чланови наоружаних група су искористили тамошње нереде и брутално злостављали Сведоке. *

Насилни инциденти

  • Дана 21. маја 2015, полицајци из града Стаханов затворили су двојицу Сведока, који имају више од 60 година, због учествовања у верским активностима. Оптужени су за „ремећење мира“ и осуђени на 15 дана затвора. Док су били у полицијском притвору, оптужили су их за шпијунажу и више пута их испитивали о организацији Јеховиних сведока. Њихови суверници су се обраћали тамошњем тужиоцу с молбама да ослободи ова два човека, али он је то одбио. Породици и другим Сведоцима је у почетку било забрањено да их посећују, али касније су могли да им доносе храну, одећу и лекове три пута седмично. Један од њих је ослобођен 2. јуна 2015, а други следећег дана. Наређено им је да напусте ту област.

  • Дана 17. маја 2015, наоружани појединци из Новоазовска заробили су четворо Јеховиних сведока, везали им очи и уз претњу оружјем одвели у тамошње војно седиште. Два сата су их немилосрдно тукли, уз претњу да их чека сигурно погубљење. Захтевали су од најмлађег међу њима да се прикључи њиховој војсци, а од осталих Сведока да признају православну веру као једину праву. Пустили су их на слободу након што су их ту ноћ задржали у пренатрпаном, импровизованом затвору.

  • Повреде двојице Сведока из Новоазовска који су били затворени и претучени

  • Дана 22. јануара 2015, тројица наоружаних људи су присилно одвели једног Сведока с његовог радног места у Доњецку. Његова породица није знала где је одведен и на основу које оптужбе. Док је био затворен, више пута је поновио да је политички неутралан, а пуштен је на слободу након девет дана.

  • Дана 9. августа 2014, у Стаханову, у Луганској области, наоружани члан тамошње паравојне јединице присилно је затворио двојицу Сведока. Били су заточени шест дана, током којих су их тукли, претили им да ће их осакатити и више пута их изводили пред стрељачки вод. Нису добијали довољно хране и воде, као ни адекватну одећу ни медицинску негу. Они који су их отели присиљавали су их да одбаце своју веру, да изговарају речи православних символа вере и да се клањају иконама, чиме су јасно показали да су их затворили због верске мржње. И поред окрутности коју су доживели, ови Сведоци се нису одрекли своје вере.

Јеховини сведоци живе у складу са својим веровањима и одбијају да узму оружје, подржавају или новчано подупиру зараћене стране у Украјини. Наоружане групе нападају Сведоке због њихове неутралности и због тога што нису православне вере. Ови напади су бруталан покушај да их наведу да се одрекну своје вере.

Истрајност упркос противљењу

Пошто у овој области сукоби не јењавају, Сведоци немају никакву правну помоћ. Они су о овим и другим инцидентима обавестили међународну заједницу, укључујући и специјалног репортера УН за извештавање о мучењу.

И поред противљења које Јеховини сведоци доживљавају у источној Украјини, они су одлучни да остану неутрални и уз мере опреза наставе да служе свом Богу. Надају се да ће власти подржати њихово основно људско право на слободу вероисповести.

^ одл. 2 Наоружани људи су напали Јурија, чија се слика налази изнад, зато што је Јеховин сведок. Једном су га зауставили на улици након што је учествовао у верској служби, а у друге две прилике су га напали у његовој кући. Захтевали су да одбаци своја веровања и да више не буде Јеховин сведок.