Пређи на садржај

13. ФЕБРУАР 2015.
УКРАЈИНА

У источној Украјини насилно одузете дворане Јеховиних сведока

У источној Украјини насилно одузете дворане Јеховиних сведока

Наоружане групе су насилно преузеле неке Дворане Краљевства Јеховиних сведока (места где Сведоци одржавају своје састанке). Ове дворане се налазе у Доњецкој и Луганској области, у источном делу Украјине, где већ месецима бесне оружани сукоби. Сведоци су постали мета напада зато што многи имају предрасуде о њима и не признају њихово право на слободу вероисповести и слободу окупљања.

Више од 20 година, Јеховини сведоци у Украјини уживају верску слободу. Васил Кобел, Јеховин сведок из подружнице у Лавову, каже: „Редовно смо се окупљали у нашим дворанама да бисмо проучавали Библију и молили се Богу. Увек смо се трудили да будемо корисни чланови друштва. Али последњих неколико месеци, живот украјинског народа угрожавају немири у источном делу земље. Јеховини сведоци нису изузетак. И ми смо жртве насиља.“

Господин Кобел је говорио у име 150000 Јеховиних сведока из Украјине. На хиљаде њих је напустило ратну зону у последњих неколико месеци. Али око 17500 Сведока који су остали у Доњецкој и Луганској области труде се да наставе са свакодневним активностима упркос оружаним сукобима. Пошто су им Дворане Краљевства одузете, хиљаде Сведока немају где да одржавају своје састанке, па су принуђени да се окупљају у приватним кућама, у којима им је прилично тесно. Неки од њих сада путују и до два сата у једном правцу да би присуствовали састанцима.

Одузимање Дворана Краљевства је чин верске мржње

Одузимање Дворана Краљевства није била случајност, већ чин дискриминације усмерен против Сведока и њихових веровања. Командант једне групе војника рекао је да намерава да се „реши свих Јеховиних сведока“, јер сматра да је православље једина призната религија у тој области. Један други командант је рекао: „Ово је крај Јеховиним сведоцима.“ Упркос таквим претњама, Јеховини сведоци су и даље активни широм Украјине.

Иако ниједан Сведок није повређен приликом одузимања дворана, њихова безбедност и слобода окупљања су угрожени. У једном случају, у граду Горловка у Доњецкој области, група наоружаних мушкараца упала је у Дворану Краљевства у току састанка и уплашила све присутне, међу којима су биле старије особе и деца. На једном другом месту, Сведоци су дошли у Дворану Краљевства да би одржали састанак, али су били шокирани када су видели да су браве промењене и да је дворана претворена у војну касарну.

Шта се чини како би се решио проблем

Господин Кобел је изјавио: „Подружница у Лавову је пријавила нелегално одузимање имовине разним министарствима и другим службама. Тиме су обавестили владу да Сведоци нису одговорни за оно што се дешава у тим објектима, као ни за поступке особа које незаконито користе те објекте.“ Осим тога, подружница је задужила одговорне особе у скупштинама Јеховиних сведока у Доњецкој и Луганској области да учине све што је потребно како би сваки Сведок био безбедан. Речено им је да су животи много важнији од објеката и да не чине ништа што би могло угрозити безбедност неког Сведока.

Због немира у Украјини, тренутно не постоји правни начин на који би Сведоци могли да поврате Дворане Краљевства. Међутим, упркос тешкоћама које су настале одузимањем дворана, Сведоци ревно настављају са својим активностима. Радују се дану када ће им дворане бити враћене како би се са својим суверницима поново могли састајати у миру и сигурности.