Пређи на садржај

УКРАЈИНА

Кратак преглед: Украјина

Кратак преглед: Украјина

Јеховини сведоци у Украјини постоје више од једног века. Законски су регистровани 28. фебруара 1991, непосредно пре него што је Украјина постала независна држава.

Јеховини сведоци у Украјини доживели су велико прогонство током нацистичког и совјетског режима. Совјетске власти су 8. априла 1951. протерале преко 6100 Сведока из западне Украјине у Сибир. Ситуација се мало побољшала у јуну 1965, након што је Врховни суд Украјине пресудио да је литература Јеховиних сведока верска, а не антисовјетска. Власти су престале да хапсе људе који читају литературу Сведока али су и даље затварале Сведоке који су другима говорили о својим уверењима. У септембру 1965, држава је помиловала све Сведоке који су 1951. протерани у Сибир, али већини није било дозвољено да се врати својим домовима. Жестоко прогонство се наставило до почетка 1980-их.

Јеховини сведоци данас имају слободу да се окупљају ради обожавања Бога и да неометано учествују у служби проповедања. Међутим, Сведоци су често жртве кривичних дела почињених из мржње. Власти нису много тога учиниле како би спречиле нападе на Сведоке и њихове дворане. У већини случајева починиоци злодела нису позвани на одговорност нити су кажњени. Због тога, као и због немира у источном делу земље, напади на Сведоке су све чешћи.