Пређи на садржај

28. АВГУСТ 2015.
УКРАЈИНА

Виши суд у Украјини подржао право на приговор савести приликом војне мобилизације

Виши суд у Украјини подржао право на приговор савести приликом војне мобилизације

Виши суд у Украјини потврдио је да грађани који уложе приговор савести имају право на цивилну службу чак и у случају грађанских немира и рата. Ова одлука има далокосежан значај за људска права у Украјини и шире.

Виталиј Шалајко, који је Јеховин сведок, био је оптужен за избегавање војне службе током мобилизације јер је тражио цивилну службу приликом регрутације. И основни и апелациони суд су га ослободили оптужби али тужилац је поднео жалбу Вишем специјалном суду Украјине за грађанске и кривичне случајеве. Виши суд је 23. јуна 2015. одбацио жалбу и потврдио одлуке нижих судова.

Виши суд је потврдио да се „основни суд потпуно оправдано позвао на одређене прописе Европске конвенције о људским правима и на пресуде Европског суда за људска права“. Виши суд се сложио и са закључком основног суда да је на овај случај примењива пресуда из случаја Бајатјан против Јерменије. Ту пресуду донело је Велико веће Европског суда за људска права 7. јула 2011. У тој изузетно значајној пресуди стоји да је приговор савести на војну службу који је заснован искључиво на искреним верским уверењима заштићен 9. чланом Европске конвенције о људским правима. У случају Виталија Шалајка, Виши суд у Украјини јасно је рекао да је право на приговор савести заштићено не само приликом редовне регрутације већ и када се у земљи врши мобилизација услед оружаних сукоба. Одлука Вишег суда је коначна и не подлеже даљњим жалбама.

Ова одлука је господину Шалајку донела велико олакшање. Он каже: „Разумем да моја земља жели да заштитити своје грађане тиме што спроводи војну мобилизацију. Иако мени савест не дозвољава да вршим војну службу, спреман сам да учиним све што могу у цивилној служби. Захвалан сам што су судови увидели да сам војну службу одбио на темељу мојих искрених верских уверења.“

Одлука која значи многима

Хиљаде Јеховиних сведока широм Украјине суочавају се са сличним проблемом. Они против којих су поднете кривичне пријаве за одбијање војне службе сада се могу позвати на преседан у случају Виталија Шалајка.

Адвокат господина Шалајка, Вадим Карпов, рекао је: „Једноставно речено, Виши суд каже да господин Шалајко као Јеховин сведок не може бити гоњен за одбијање војне службе. Значајно је што се чак и у Украјини, погођеној ратом и тешком ситуацијом, поштују норме међународног права о слободи вероисповести и савести.“

Украјина пружа добар пример у поштовању људских права

Украјински судови су признали да је приговор савести на обављање војне службе основно људско право које завређује да буде заштићено и у време војне мобилизације. Овде није реч о избегавању дужности из себичних разлога нити се тиме угрожавају национални интереси и безбедност. Потврђујући пресуде нижих судова, Виши суд је подржао људска права свих Украјинаца. Украјина је пружила одличан пример земљама које и даље кажњавају особе које због приговора савести одбијају војну службу.