Пређи на садржај

Зграда Краљевског суда у којој се налазе Врховни и Апелациони суд Енглеске и Велса

12. МАЈ 2020.
УЈЕДИЊЕНО КРАЉЕВСТВО

Енглеска подржава право на постављање правила у оквиру верске заједнице

Енглеска подржава право на постављање правила у оквиру верске заједнице

Дана 17. марта 2020. Апелациони суд Енглеске и Велса одбацио је жалбу на одлуку Врховног суда којом је подржано наше право да се водимо библијским смерницама у вези са искључењем из верске заједнице.

Врховни суд је у опсежном објашњењу пресуде навео да се објава да нека особа више није Јеховин сведок не сматра противзаконитом нити да се њоме нарушава нечији углед. Судија Ричард Спирман је у својој пресуди навео: „Сасвим је нормално да верска заједница која се води библијским начелима и труди се да их примењује има право да из своје средине одстрани некога ко је починио грех. Између осталог, то је разумно, ако не и неопходно, зато што неко ко не може или не жели да се повинује библијским начелима суштински не припада тој заједници. Осим тога, могао би лоше утицати на друге припаднике те верске заједнице.“

Подносилац захтева је од Апелационог суда тражио дозволу да уложи жалбу на ову пресуду. Апелациони суд је одбацио овај захтев оценивши га „потпуно неоснованим“. Такође је навео да је одлука суда „потпуно исправна“ и да је „искључење очигледно неопходно унутар једне верске заједнице“.

Коментаришући ову одлуку, правни заступник Јеховиних сведока Шејн Брејди је рекао: „Ова одлука је у складу са многим другим пресудама енглеских судова, Европског суда за људска права и апелационих судова у Канади, Европи и Сједињеним Државама. Све оне потврђују да Јеховини сведоци имају право да одлуче ко може припадати њиховој верској заједници.“

Драго нам је што је овај суд признао наше право да се држимо библијских начела у настојању да заштитимо нашу заједницу у духовном и моралном погледу (1. Коринћанима 5:11; 2. Јованова 9-11).