Пређи на садржај

14. ЈАНУАР 2013.
ФИЛИПИНИ

Тајфун Бофа опустошио Филипине

Тајфун Бофа опустошио Филипине

МАНИЛА, Филипини. Више од 1 000 особа је изгубило живот, а преко 970 000 је остало без домова након што је у уторак, 4. децембра 2012, снажан тајфун опустошио Филипине. Месец дана касније, Јеховини сведоци и даље пружају помоћ жртвама тајфуна Бофа (међу тамошњим становницима познат као Пабло).

Подружница Јеховиних сведока у Манили је 7. јануара потврдила да је, нажалост, пет Сведока погинуло у олуји. Један Сведок је хоспитализован због озбиљне повреде кичме. Око 520 породица Сведока је остало без домова. Уништено је 140 кућа, а још 400 је оштећено.

Представници подружнице су посетили подручја која је погодио тајфун да би проценили штету, организовали пружање помоћи и пружили утеху и духовну помоћ преживелима. Сведоци су оформили одбор за хуманитарну помоћ који надгледа рад седам центара за пружање помоћи и помаже тамошњим добровољцима у дељењу хуманитарне помоћи.

У неким деловима земље, олуја је потпуно уништила главне изворе хране и прихода, као што су пиринчана поља, плантаже банана и кокосова стабла. Због тога је одбор за хуманитарну помоћ послао камионе са око 13 тона хране. Међутим, једном погођеном подручју је практично било немогуће доставити храну зато што је мост био срушен.

У олуји су страдале и Дворане Краљевства, то јест објекти у којима Јеховини сведоци одржавају своје састанке. Две су срушене, а петнаест је оштећено. Међутим, неки који су остали без својих домова били су привремено смештени у дворане које нису биле оштећене. Одбор за хуманитарну помоћ ради на томе да им пронађе прикладнији смештај.

Целокупно пружање хуманитарне помоћи финансира се добровољним прилозима тамошњих Јеховиних сведока, као и Сведока из других делова света. Водеће тело Јеховиних сведока помаже у покривању оваквих трошкова тако што на добар начин распоређује прилоге намењене за активности Сведока широм света.

Портпарол Јеховиних сведока на Филипинима Дин Јацек изјавио је: „Сви смо тужни због губитка пријатеља и суверника и жао нам је због штете коју је ова олуја нанела. Али и даље ћемо давати све од себе како бисмо помогли другима, а и пружили духовну помоћ и утеху.“

Контакт:

Међународни: Џ. Браун, Служба за односе с јавношћу, тел.: +1 718 560 5000

Филипини: Дин Јацек, тел.: +63 2 411 6090