Пређи на садржај

15. ЈАНУАР 2013.
ФИЏИ

Тропски циклон Еван погодио острва у јужном делу Тихог океана

Тропски циклон Еван погодио острва у јужном делу Тихог океана

Сува, ФИЏИ. Средином децембра 2012, Фиџи и Самоу је погодио тропски циклон четврте категорије. Сматра се да је циклон Еван један од најснажнијих циклона који је погодио Фиџи у последњих 70 година. Оштећена је инфраструктура, а због штете коју је узроковао, хиљаде људи је евакуисано. Штету која је начињена на Самои неки упоређују с последицама катаклизмичког цунамија из 2009. године.

Јеховини сведоци извештавају да нико од њихових суверника није страдао нити је повређен. Међутим, многима од њих су оштећене куће. Према првим проценама, на Фиџију је оштећено или порушено више од 80 кућа Јеховиних сведока. На самоанском острву Уполуу, због олује је евакуисано 47 Сведока.

Расељена лица са Самое привремено су смештена у објекте у којима се састају Јеховини сведоци, као и у куће других Јеховиних сведока. Подружница Јеховиних сведока из Аустралије организовала је додатно пружање помоћи на Самои. Четири локалне скупштине су 18. децембра добиле залихе хране и хигијенских средстава, док су се пијаћом водом снабдевале из преводилачке канцеларије Јеховиних сведока. Такође је организован један тим Јеховиних сведока који је поправљао оштећене куће и прао и дезинфиковао куће у које су ушли вода и муљ. За тренутне потребе жртава олује на Фиџију бринули су одбори за хуманитарну помоћ састављени од волонтера из редова Јеховиних сведока. Ти исти одбори сада процењују потребе Јеховиних сведока чији су усеви уништени у олуји.

Тевита Садоле, портпарол Јеховиних сведока са Фиџија, рекао је: „Након ове катастрофе има много тога што треба урадити, али успевамо у томе. И даље ћемо радо помагати како нашим суверницима, тако и другима.“

Контакт:

Међународни: Џ. Браун, Служба за односе с јавношћу, тел.: +1 718 560 5000

Аустралија: Доналд Маклејн, тел.: +61 2 9829 5600

Фиџи: Тевита Садоле, тел.: +679 330 4766