Пређи на садржај

Горе: Бетел у Амстердаму 1964. Доле: браћа и сестре у бетелским канцеларијама 1950-их и 1960-их

7. ОКТОБАР 2022.
ХОЛАНДИЈА

Добра вест се у Холандији проповеда већ 100 година упркос многим препрекама

Добра вест се у Холандији проповеда већ 100 година упркос многим препрекама

Ове године се навршава 100 година од како је основана подружница у Амстердаму, главном граду Холандије. Од тада па све до данас, очигледно је да су тамошња браћа и сестре веома храбри и да имају изузетну веру.

Добра вест о Божјем Краљевству је стигла у Холандију почетком 20. века када је младић по имену Хајнрих Бринкоф почео да чита публикације које су издали Истраживачи Библије. Убрзо је почео да говори другима о ономе што је научио из њих. Тако је посејано семе истине у тој земљи. Брат Џозеф Ратерфорд је 1920. дошао у Европу и основао подружницу у Швајцарској, која је надгледала и активности у Холандији. Затим је 1921. брат Ратерфорд поставио брата Адријана Блока да надгледа проповедање у Холандији и 1922. је основана подружница у Амстердаму.

Након тога је проповедање било много боље организовано. Број Јеховиних слугу је непрестано растао. Кратко пре почетка Другог светског рата, у земљи је било око 500 објавитеља.

За време рата, Немачка је окупирала Холандију и Јеховини сведоци су се нашли међу онима који су били најжешће прогоњени. Током окупације је око 300 Сведока депортовано и већина је послата у концентрационе логоре. Око 130 браће је изгубило живот услед болести и тешких услова. Али и поред жестоког прогонства, до краја рата 1945. број Сведока у Холандији је порастао на 3 125.

Нажалост, крај рата није значио и крај проблемима. Католичка црква се веома противила Сведоцима, што је било нарочито изражено на југу земље. На пример, 1952. је црква покушала да спречи да се одржи један конгрес у Венлу. Њен утицај је био толико јак да су управници објекта који су Сведоци закупили за ту прилику поништили уговор и отказали све услуге. Али браћу то није зауставило. Подигли су шатор и на једној пољани одржали конгрес.

Међутим, ни противници нису одустали. У једном тренутку је њих 1 000 дошло да би прекинули програм. Током поподневног програма у недељу је чак дошла и полиција и ухапсила неку браћу.

Подружница у Емену

Противници нису однели победу. Браћа су савесно пратила смернице из подружнице и успели су да одрже програм до краја.

Јехова и даље благосиља снажну веру тамошње браће. Подружница је 1983. пресељена у нове објекте у Емену. Према подацима из 2022, у Холандији има скоро 30 000 Јеховиних сведока.

Историја Јеховиних сведока у Холандији показује да Јехова никада неће напустити и оставити свој народ (Поновљени закони 31:6).