Пређи на садржај

4. СЕПТЕМБАР 2017.
ЦЕНТРАЛНОАФРИЧКА РЕПУБЛИКА

Сведоци из Централноафричке Републике беже пред оружаним сукобима

Сведоци из Централноафричке Републике беже пред оружаним сукобима

Пружање хуманитарне помоћи

ДУАЛА, Камерун. Све веће етничко и верско насиље у појединим деловима Централноафричке Републике приморало је Јеховине сведоке да побегну у суседне државе Камерун и Демократску Републику Конго, где су их дочекали и збринули њихови суверници.

Након распламсавања насиља, 13. јула 2017, око 15 Јеховиних сведока и њихове породице, укључујући и новорођенче, побегло је у село Мбаи Мбоум на истоку Камеруна. Наредне седмице, због још једног сукоба у ком су наоружане групе палиле куће, око 60 Јеховиних сведока из Бангасуа, у Централноафричкој Републици, потражило је уточиште код суверника у граду Нду, у Демократској Републици Конго.

Новорођенче међу избеглицама

Жан-Бернар Фајанга, портпарол Јеховиних сведока у Централноафричкој Републици, рекао је: „Драго нам је што нико од наше браће и сестара није погинуо у овим сукобима. Заједно са подружницама у Камеруну и Конгу радимо на томе да организујемо одборе за хуманитарну помоћ у региону како бисмо нашим суверницима обезбедили пијаћу воду, храну, одговарајуће склониште, као и духовну окрепу.“

Старешине су се побринуле за пружање духовне окрепе тако што су, између осталог, организовале гледање филмова на темељу Библије на језику санго, матерњем језику избеглица

Водеће тело Јеховиних сведока из свог главног седишта координира пружањем хуманитарне помоћи користећи новац од добровољних прилога за међународно дело проповедања.

Контакт:

Међународни: Дејвид Семонијан, Служба за односе с јавношћу, тел.: +1 845 524 3000

Камерун: Жил Мба, тел.: +237 6996 30727

Централноафричка Република: Жан-Бернар Фајанга, тел.: +236 7575 1605