Пређи на садржај

Горе лево: браћа раде на ротационој преси која је 1972. постављена у бетелску штампарију у Нумазуу, у Јапану. Горе десно: часописи одштампани у јапанској подружници. Доле: данашња штампарија у Ебини

4. ОКТОБАР 2022.
ЈАПАН

Педесет година штампања у јапанској подружници

Педесет година штампања у јапанској подружници

Године 2022. навршава се тачно 50 година откако се у јапанској подружници штампа наша литература.

Број објавитеља у Јапану је знатно порастао 50-их и 60-их година прошлог века, захваљујући ревном проповедању тамошње браће и сестара којима се придружило око 70 мисионара. Да би се удовољило све већој потреби за публикацијама темељеним на Библији на јапанском језику, одлучено је да се у јапанској подружници почне са штампањем Стражарске куле и Пробудите се!

На Међународном конгресу „Мир на земљи“ одржаном у Токију у октобру 1969, брат Натан Нор је најавио да ће се градити нова штампарија у Нумазуу, у подножју планине Фуџи.

Браћа припремају штампарске плоче недуго након што је изграђена штампарија у Нумазуу

Градња је почела у јануару 1972. До 15. августа исте године, већ је била постављена ротациона преса тешка 40 тона заједно са опремом за израду штампарских плоча, увезивање књига и резање папира. Први часопис који је одштампан у новој штампарији био је Пробудите се! од 8. октобра 1972. на јапанском. Један брат који је радио на штампарској преси присећа се: „Очи су ми се напуниле сузама када сам видео кутије са свеже одштампаним часописима спремним за отпрему.“

Јапанска подружница се 1982. преселила у нове објекте у Ебини. Ти објекти су били три пута већи од оних у Нумазуу и били су опремљени офсет пресом и машином за увезивање велике брзине. Осим Стражарске куле и Пробудите се!, подружница је почела са штампањем превода Нови свет, као и библијске литературе на преко 200 језика.

Браћа подешавају ниво мастила на офсет преси MAN Roland Lithoman у штампарији у Ебини

У јапанској подружници се сада сваког месеца штампа укупно 13,2 милиона примерака Стражарске куле и Пробудите се! Од 2013, у њој је одштампано више од 20 милиона Библија на преко 100 језика, које су послате у 50 земаља широм света.

У Јапану је 1972. било око 13 000 објавитеља. Сада, педесет година касније, има их преко 213 000. Веома смо радосни што видимо како ова штампарија и даље доприноси ширењу добре вести о Краљевству у Јапану, али и по целом свету (Матеј 28:19, 20).