Пређи на садржај

Ли Гуо-вон, који је Јеховин сведок, одбио је да служи војни рок и зато се налази у затвору у Тегуу на одслужењу 18-месечне казне. Заједно са преко 100 затвореника чека 30. август када ће се на Врховном суду одржати јавно саслушање, на ком ће се решити питање приговора савести

24. АВГУСТ 2018.
ЈУЖНА КОРЕЈА

Приговарачи савести с нестрпљењем ишчекују саслушање на Врховном суду

Приговарачи савести с нестрпљењем ишчекују саслушање на Врховном суду

СЕУЛ, Јужна Кореја. У јануару 2017, 21-годишњи Ли Гуо-вон је стајао пред судијом, пун наде и спреман да с поштовањем брани своју веру. Желео је да увери судију да његово одбијање војне службе није кривично дело, већ одлука на темељу савести која се заснива на снажном уверењу да се конфликти не решавају насиљем.

Господин Ли, који је Јеховин сведок, није имао много разлога за оптимизам. У тренутку када му се судило, 392 Сведока који су уложили приговор савести на војну службу налазило се у затвору и било је осуђено на укупно 588 година. Од 1950, преко 19340 његових суверника осуђено је на око 36800 година затвора зато што према јужнокорејском закону њихов неутралан став није сматран оправданим разлогом за одбијање војне службе.

Међутим, од 2004, судије којима је сметало што су приговарачи савести по аутоматизму осуђивани на затворску казну, деведесеторицу Сведока прогласили су невинима. Чои Јонг-ду, судија Апелационог суда у Бусану, за једног од њих је рекао да је његова одлука да одбије војну службу „заснована на снажној и искреној савести обликованој на верским убеђењима“.

У јуну 2018, Уставни суд Јужне Кореје донео је дугоочекивану пресуду према којој Закон о војној служби мора бити измењен како би се приговарачима савести обезбедила алтернатива војној служби. a Али господин Ли је био осуђен пре него што је донета ова веома важна одлука. Он је рекао: „Након што сам искористио сва правна средства која су ми стајала на располагању, завршио сам у затвору у Тегуу.“ Осуђен је на 18 месеци затвора.

Господин Ли се придружио великом броју Сведока у Јужној Кореји који су улагали приговор савести још од времена када је та земља била под јапанском влашћу. Када су 1939. два млада Сведока у Јапану завршила у затвору зато што су одбила да се придруже војсци, колонијалне власти су ухапсиле остале Сведоке у Јапану, на Тајвану и у Кореји (раније познатој као Чосон). Тридесет осморица Сведока затворених у Кореји одбили су да се поклоне цару и да на било који начин учествују у рату. Петорица затвореника умрла су у суровим условима, а већина је ослобођена тек након што је Јапан доживео пораз 1945.

Неки од 19340 Јеховиних сведока који су завршили у затвору због приговора савести

Сведоци у Јужној Кореји већ више од једног века улажу приговор савести на војну службу. Они верују да прави хришћани не треба да учествују у рату зато што немају право да одузму туђ живот и тај свој став темеље на библијским начелима и примеру хришћана у првом веку. Поред тога, политички су неутрални јер себе сматрају поданицима Божјег Краљевства.

Сведоци су се због својих веровања по први пут суочили са озбиљним проблемима још током Првог светског рата (у то време су били познати као Истраживачи Библије). На пример, у Великој Британији се око 400 Сведока није одазвало на обавезну војну службу. Током Другог светског рата, у Сједињеним Државама око 4440 Сведока било је послато у затвор. То је била највећа група оних који су затворени због приговора савести.

Постоје записи о многим Јеховиним сведоцима који су заузели чврст став по питању неутралности, а можда је најбољи пример њихове истрајности страдање које су доживели под нацистичким режимом. Процењује се да су нацисти погубили око 400 Сведока, од којих је већина страдала због улагања приговора савести на војну службу. Због своје вере, више од 1000 Сведока је умрло услед мучења и сурових услова у камповима и затворима. Историчар Роберт Герварт је рекао да су они „једина група у Трећем рајху која је била прогоњена само због својих верских убеђења“.

Међутим, ни у једној другој земљи Сведоци нису толико дуго били кажњавани због улагања приговора савести на војну службу као што је то случај у Кореји. Када је имао осам година, Ли Гуо-вон је у једној несрећи изгубио оца, тако да га је мајка поучавала о Библији и о томе колико је важно следити своју савест. Он каже: „Када сам разумео сврху због које смо створени, то ме је мотивисало да заволим свог Бога, Јехову. Тада сам чврсто решио да служим Јехови и то ми је постало најважније у животу.“

Господин Ли је знао да би једног дана могао завршити у затвору и зато је одлучио да заврши школу за завршне радове у грађевинарству. Знајући да ће му због кривичног досијеа бити тешко да нађе неко запослење, планирао је да након истека затворске казне отвори своју фирму.

Господин Ли је о свом суђењу рекао: „Силно сам желео да докажем да нисам крив, будући да се моја одлука темељила на вери и савести.“ Размишљао је о Христовом ученику Стефану и апостолу Павлу, који су приликом суђења на уверљив начин бранили своју веру. „Мислим да сам пред судом био много бољи него када сам вежбао“, рекао је он.

На јужнокорејском Врховном суду ће се 30. августа 2018. одржати јавно саслушање на ком ће се по налогу Уставног суда тражити решење за приговараче савести. Од пресуде овог највишег суда у великој мери зависи и исход 900 нерешених случајева који се тренутно налазе на различитим судовима. Поред тога, 117 Јеховиних сведока који су уложили приговор савести, укључујући и господина Лија, и даље су у затвору, чекајући да председник Јужне Кореје размотри њихову молбу за помиловање. Иако ће господин Ли 30. августа можда и даље бити у затвору у Тегуу, он ће с великим интересовањем пратити саслушање на Врховном суду.

И поред тога што је проглашен кривим и што му је жалба одбачена, господин Ли се нада позитивном исходу за своје сувернике. Он каже: „Надам се да ћу бити један од последњих који су затворени због тога што воле друге и, што је још важније, због љубави према Богу и његовим начелима.“

Контакти:

Међународни: Пол Гилис, Служба за односе с јавношћу, тел.: +1 845 524 3000

Јужна Кореја: Хонг Дае-ил, тел.: +82 31 690 0055