Пређи на садржај

Уставни суд Јужне Кореје на дан доношења историјске пресуде

13. ЈУЛ 2018.
ЈУЖНА КОРЕЈА

Исправљање неправде према приговарачима савести: Дугоочекивана пресуда Уставног суда Јужне Кореје

Исправљање неправде према приговарачима савести: Дугоочекивана пресуда Уставног суда Јужне Кореје

Већ 65 година, млади хришћани у Јужној Кореји суочавају се са неминовним затварањем зато што улажу приговор савести на служење војног рока. Има изгледа да ће се ситуација вероватно променити јер је у уторак, 28. јуна 2018, Уставни суд донео историјску пресуду прогласивши неуставним члан 5 став 1 Закона о војној служби који не пружа алтернативу војној служби.

Новинари испред Уставног суда; међународне медијске куће помно су пратиле овај случај

Деветочлано судско веће којим је председавао судија Ли Ђин-сунг гласовима 6 према 3 донело је одлуку захваљујући којој ће се држава ускладити с међународним нормама и показати да поштује слободу савести, мисли и вероисповести.

Представници Јеховиних сведока у Уставном суду Јужне Кореје непосредно пре изрицања пресуде

Јужна Кореја је годишње затварала више приговарача савести него све друге земље заједно. У једном тренутку, у просеку је између 500 и 600 браће ишло у затвор сваке године. Након што буду ослобођени, ови младићи су обележени за цео живот због кривичних досијеа који им, између осталог, ограничавају могућности запошљавања.

Међутим, од 2011. нека браћа су подносила жалбе Уставном суду јер им закон није пружао другу могућност осим затвора уколико уложе приговор савести. Поред тога, од 2012, чак су и неке судије које нису могле чисте савести да казне искрене приговараче савести преусмеравале своје случајеве Уставном суду, тражећи да се преиспита Закон о војној служби.

Дае-ил Хонг, портпарол Јеховиних сведока у Јужној Кореји, даје изјаву испред суднице након изрицања пресуде

Задатак Уставног суда је да утврди да ли је неки закон у складу са Уставом Јужне Кореје. Након што је два пута (2004, 2011) подржао Закон о војној служби, Суд се коначно сложио да га је неопходно променити. Наложио је влади Јужне Кореје да до краја 2019. преправи закон и омогући цивилну службу. Та служба би могла да укључује рад у болници или у другим социјалним установама које нису у надлежности војске, а чији рад доприноси добробити друштва.

Говорећи о овој одлуци, брат Дае-ил Хонг, портпарол Јеховиних сведока у Јужној Кореји, изјавио је: „Уставни суд, који је последње упориште заштите људских права, поставио је темељ за решавање овог проблема. Наша браћа се радују што ће моћи да служе друштву у различитим видовима цивилне службе која је у складу с њиховом савешћу и међународним стандардима.“

Чека се и на решавање и других важних питања, међу којима је и статус 192 Јеховина сведока који се тренутно налазе у затвору, као и још око 900 нерешених случајева који се налазе на различитим судовима.

Историјска одлука Уставног суда пружа чврст темељ Врховном суду да пресуди у корист приговарача савести. Пресуда судског већа у пуном саставу утицаће на то како ће се решити сваки појединачни случај.

Јавно саслушање на Врховном суду заказано је за 30. август 2018, а пресуда ће бити донета убрзо након тога. Биће то први пут за 14 година да ће судско веће у пуном саставу разматрати питање приговора савести.

У међувремену, Народна скупштина, корејско законодавно тело, већ ради на ревизији Закона о војној служби.

Брат Марк Сандерсон, члан Водећег тела, изјавио је: „С нестрпљењем очекујемо саслушање на Врховном суду. Наша браћа у Кореји су спремно жртвовала своју слободу, знајући да кад ’неко подноси невоље и неправедно пати јер жели да сачува чисту савест пред Богом, то је нешто угодно у Божјим очима‘ (1. Петрова 2:19). Радујемо се с њима јер је коначно призната неправда коју су претрпели и храброст коју су показали бранећи свој став.“