Пређи на садржај

9. ДЕЦЕМБАР 2013.
ЈУЖНА КОРЕЈА

Јужна Кореја одвојила стотине Јеховиних сведока од криминалаца

Јужна Кореја одвојила стотине Јеховиних сведока од криминалаца

Влада Јужне Кореје је увела неке олакшице за стотине Јеховиних сведока који су у затвору због приговора савести на војну обавезу. У ком смислу? Тако што је одвојила Сведоке од осталих затвореника.

Ова одлука је уследила након разговора који се у децембру 2012. водио између представника Јеховиних сведока и високих званичника Корејске службе за казнено право. Чланови делегације Сведока, међу којима су били и очеви чији су синови тренутно у затвору, изразили су забринутост што млади Сведоци често деле затворску ћелију са озбиљним преступницима. Током пет месеци након тог састанка, више од 70 посто Сведока је пребачено и смештено у ћелије са суверницима.

Дугогодишња пракса затварања приговарача савести. Јужна Кореја већ годинама затвара Јеховине сведоке јер из послушности библијским начелима одбијају да носе оружје. Из тог разлога се у затвору тренутно налази око 600 Сведока. Током протеклих 60 година, више од 17000 Сведока служило је затворску казну зато што нису хтели да иду у војску, што је законска обавеза за мушкарце између 19 и 35 година.

Није редак случај да више генерација из исте породице Сведока буде оптужено, осуђено и затворено као да су криминалци. „Служио сам затворску казну у истом затвору у ком је био и мој отац у младости, а услови се нису променили још од његовог времена“, каже Сеунгкук Нох, који је 2000. одслужио своју трогодишњу затворску казну. Данас је просечна затворска казна за приговор савести 18 месеци, а јужнокорејске власти још увек нису увеле цивилну службу као замену за војну обавезу.

Хо Гју Канг је имао 21 годину када је осуђен на затвор зато што је одбио да служи војску. Тада се први пут одвојио од своје породице. „Био сам веома уплашен и напет“, присећа се он. Заједно с још једним младим Сведоком задржан је у притвору с групом старијих затвореника који су непоправљиви криминалци. Међу њима је било убица и чланова банде.

Током комплетног служења затворске казне, Сведоци, који су углавном млађи од осталих затвореника, изложени су физичком и емоционалном малтретирању. Затвореници се обично окоме на Сведока с којим деле ћелију и малтретирају га. У таквом окружењу, Сведоци не могу на миру да се моле и проучавају Свето писмо. Многи млади Сведоци годинама и деценијама ћутке трпе суровост затворског живота поред тешких преступника.

Одвајање затвореника је у складу с међународним стандардима. Одвајањем већине Сведока од криминалаца, Јужна Кореја је уважила опште стандарде понашања према затвореницима, попут оних у 8. члану Стандардних минималних правила Уједињених нација за поступање према затвореницима. Јужна Кореја је применила стандард који је пре 20 година поставила Грчка као чланица Европске уније. Наиме, грчко Министарство одбране и Министарство правде одобрили су потпуно одвајање Сведока који су уложили приговор савести од осталих затвореника. Зато је 1992. Министарство одбране од војног кампа у Синдосу, у Солуну, направило затвор само за Јеховине сведоке. Према једном званичном извештају, „разумевање које је Министарство одбране показало за посебне околности ових затвореника [Јеховиних сведока]“ довело је до одлуке да се затвореници који су Сведоци одвоје и сместе у засебан затвор. Од 1998, грчке власти више не затварају приговараче савести.

Одвајањем већине Сведока од осталих затвореника, Јужна Кореја је такође показала разумевање према младићима који су затворени због тога што се чврсто држе својих верских убеђења. * Неколико казнених центара и затвора с највећим бројем Сведока успешно су спровели ову одлуку и омогућили безбедније окружење за приговараче савести. Говорећи о користима ове одлуке, један Сведок из затвора у Гунсану је рекао: „Више нисмо изложени лошим утицајима као што су неморално понашање и погрдан говор. Сада са својим суверницима можемо разговарати о духовним темама.“

’Више нисмо изложени лошим утицајима и сада можемо разговарати о духовним темама‘

Нерешено питање поштовања приговора савести. Иако је за похвалу што је Јужна Кореја однедавно спремна да одвоји затворенике који су Сведоци, она још увек није поступила као друге државе које су одавно решиле питање приговора савести. На пример, Грчка је 1997. приговарачима савести одобрила цивилну службу. Немачка је најпре увела цивилну службу, а од 2011. војна обавеза више не постоји. Тајван је 2000. донео закон о цивилној служби за приговараче савести.

Млади Сведоци и њихове породице у Јужној Кореји надају се да ће и њихова земља применити важеће међународне стандарде у вези са основним људским правом на слободу савести.

^ одл. 9 Међународни закон, на који се Јужна Кореја обавезала, признаје приговор савести као људско право. Видети чланак „Неправда у Јужној Кореји изазвала међународно негодовање“.