Пређи на садржај

1. ОКТОБАР 2013.
ЈУЖНА КОРЕЈА

Неправда у Јужној Кореји изазвала међународно негодовање

Неправда у Јужној Кореји изазвала међународно негодовање

У Јужној Кореји је затворено на стотине младића иако нису криминалци. Зашто? Они су Јеховини сведоци и због своје савести одбијају да служе војску. Пошто Кореја не поштује право приговарача савести, војни обвезници који су Сведоци добијају затворске казне. Заправо, током протеклих 60 година затворено је више од 17000 Сведока јер су због приговора савести одбили да служе војску.

Да би указало на овај проблем, представништво Јеховиних сведока у Јужној Кореји издало је брошуру  Приговор савести на војну службу у Кореји. У њој се наглашава да Кореја није применила међународне стандарде којима се штите права приговарача савести. Она садржи и кратак осврт на младе Сведоке који су одслужили затворску казну јер нису хтели да погазе своју савест. Господин Дае-ил Хонг, представник корејске подружнице Јеховиних сведока и Филип Брамли, њујоршки правни заступник Јеховиних сведока, говоре нешто више о овој вишедеценијској неправди.

Како су друге земље реаговале на ову неправду у Јужној Кореји?

Филип Брамли: Многе земље су отворено негодовале због тога што Кореја није узела у обзир основно право на приговор савести. Током недавне седнице Уједињених нација на којој се разматрао Универзални периодични преглед, осам земаља – Мађарска, Француска, Немачка, Пољска, Словачка, Шпанија, Сједињене Државе и Аустралија – наложило је Кореји да престане с кривичним гоњењем приговарача савести и да им омогући цивилну службу која није у надлежности војске. *

Дае-ил Хонг: У четири случаја са укупно 501 приговарачем савести, Комитет Уједињених нација за људска права је закључио да је Јужна Кореја угрозила права тих особа тиме што их је осудила и казнила затвором. Комитет је навео да је „право на приговор савести на војну службу саставни део права на слободу мисли, савести и вероисповести. Према том праву, свако може бити ослобођен војне обавезе ако она није у складу са религијом и веровањима те особе. То право не сме бити присилно ускраћено.“ *

Савет за људска права Уједињених нација такође је указао на овај проблем у недавно објављеном „Аналитичком извештају о приговору савести на војну службу“. У том документу се налази међународни правни оквир којим се поштује право на приговор савести и забрањује ускраћивање истог путем понављаних суђења и кажњавања приговарача савести. *

Како је корејска влада реаговала на ово међународно негодовање?

Зграда Врховног суда

Филип Брамли: Корејска влада није применила препоруке Комитета Уједињених нација за људска права. Тиме је прекршила међународне споразуме на које се обавезала и приговарачима савести ускратила основна права. Надаље, Врховни суд Јужне Кореје и Уставни суд игнорисали су препоруке Комитета када су одбили жалбе приговарача савести. Корејска народна скупштина није увела ниједан вид цивилне службе као алтернативу за војну службу и није донела никакве прописе којима би приговарачи савести били заштићени.

Како издржавање затворске казне утиче на младе Јеховине сведоке?

Дае-ил Хонг: Они су храбри младићи. Одазивају се на позив државе, иако знају да ће у овим околностима бити осуђени и послати у затвор. Они се не крију. Узорни су грађани пре него што оду у затвор, а тамо су примерни затвореници. Нажалост, по изласку из затвора имају криминални досије због чега најчешће не могу да се запосле у јавном сектору нити у већим компанијама. Одузима им се годину и по дана живота. Док издржавају казну, породице морају да живе без њих. Све те тешкоће су потпуно непотребне.

Да ли Јеховини сведоци у Кореји заслужују да буду осуђени и кажњени затвором као криминалци јер одбијају војну обавезу?

Дае-ил Хонг: Никако! Ови младићи нису криминалци. Јеховини сведоци су и у Кореји и широм света познати као мирољубиви грађани који поштују закон и спремно помажу својим ближњима. Они поштују власти и закон, плаћају порез и подржавају све што власти раде за добробит грађана. Недавно је судија једног окружног суда осудила младог Сведока на затвор јер је због приговора савести одбио да служи војску. Након што је рекла да нема избора него да га прогласи кривим, судија је прочитала одлуку. Изненада је заклонила лице папирима и заплакала. Изгледа да ју је то што је овај младић неправедно осуђен као криминалац толико погодило да није могла да савлада осећања. И присутни су увидели ту неправду и такође заплакали.

Филип Брамли: Сада је право време да корејске власти реше овај дугогодишњи проблем и почну да поштују основна људска права приговарача савести.

^ одл. 5 Савет за људска права, „Извештај радне групе за Универзални периодични преглед“, 12. децембар 2012, A/HRC/22/10, стране 7 и 22, одломци 44 и 124.53.

^ одл. 6 Јонг-нам Ким и други против Јужне Кореје, предмет бр. 1786/2008, Препоруке које је Комитет усвојио 25. октобра 2012, страна 8, одломак 7.4.

^ одл. 7 Савет за људска права, „Аналитички извештај о приговору савести на војну службу“, 3. јун 2013, A/HRC/23/22, стране 3-8, одломци 6-24; стране 9, 10, одломци 32, 33.