Пређи на садржај

Неки из делегације која је предала петицију, као и неки чланови њихових породица и адвокати

8. СЕПТЕМБАР 2017.
ЈУЖНА КОРЕЈА

Право на приговор савести наилази на све већу подршку у Јужној Кореји

Право на приговор савести наилази на све већу подршку у Јужној Кореји

Од када је Уставни суд у јулу 2015. одржао јавно саслушање о праву на приговор савести, јавност у све већој мери заузима јединствен став. Иако суд није донео одлуку нити је усвојен нови закон, Јужна Кореја све позитивније гледа на приговор савести на војну службу. Нижи судови, јавност, удружења правника, као и националне и интернационалне организације за људска права залажу се за проналажење решења којим се неће кажњавати право на слободу савести.

Судови мењају мишљење

Током недеље од 7. августа 2017, седморица младића која су уложила право на приговор савести добила су ослобађајуће пресуде. Тако нешто је без преседана. У историји судске праксе у Републици Кореји, судови су осудили преко 19000 младића који су уложили приговор савести, али од маја 2015. донето је 38 од укупно 42 ослобађајућих пресуда по овом питању, а чак 25 у 2017.

Неки судови су одложили доношење пресуде у очекивању одлуке Уставног суда. Зато број нерешених случајева све више расте. Господин Ду-ђун Оу, адвокат који је заступао многе приговараче савести, запазио је да сада постоји пет пута више нерешених случајева него пре само неколико година.

Све већи број ослобађајућих пресуда (6 у 2015, 7 у 2016. и 25 у 2017) и нерешених случајева (просечних 100 повећало се на више од 500) показују да долази до промене у размишљању правника у Јужној Кореји

Велики број посматрача запажа промену у ставу правника у Јужној Кореји. Многи судови су при доношењу ослобађајуће пресуде истакли да кажњавање оних који улажу приговор савести, у условима када не постоји одговарајућа цивилна служба, представља кршење уставног права на слободу савести. Други сматрају да је приговор савести на војну службу „оправдан разлог“ за одбијање војног позива, како стоји у Закону о војној служби.

Мишљење јавности

Иако мишљење јавности није одлучујући фактор у признавању и заштити људских права, Министарство одбране је искористило недостатак подршке јавности да оправда одбијање да реши овај проблем. Али мишљење јавности се мења. У 2005, спроведена је анкета и само 10 процената испитаника сматрало је да треба уважити приговор савести. Међутим, анкета спроведена у мају 2016. показала је да преко 70 процената учесника подржава увођење цивилне службе. Анкета Адвокатске коморе у Сеулу из јула 2016. показала је да ту идеју подржава више од 80 процената њених чланова.

Мишљења и одлуке организација за људска права

Државна комисија за људска права увидела је да је промена мишљења у Јужној Кореји довела до тога да су законодавна тела предложила увођење цивилне службе и поднела три амандмана на разматрање Скупштини чије заседање почиње у јуну 2017. Државна комисија је такође узела у обзир и мишљења и одлуке међународне заједнице која подстиче Јужну Кореју на овај корак, а затим је испитала да ли су њихови предлози у складу с међународним стандардима за цивилну службу. Државна комисија је властима у Јужној Кореји доставила своје закључке о цивилној служби која је у складу с међународним стандардима и која је прихватљива за Јеховине сведоке и друге.

Обећање и петиција

Председник Џае-ин Мун који је ступио на дужност 10. маја 2017, има велико искуство као адвокат за људска права. Он је обећао: „Слобода савести је основно право и једно од најважнијих права која су загарантована Уставом. Због тога, обећавам да ћу увести цивилну службу и прекинути досадашњу праксу затварања оних који улажу приговор савести.“

Адвокат предаје петицију службенику

Дана 11. августа 2017, делегација која је представљала 904 приговарача савести, предала је новом председнику петицију у којој тражи да власти признају право на приговор савести тако што ће ослободити све који су из тог разлога у затвору и тако што ће увести цивилну службу. Петицију је потписало 360 приговарача савести који се налазе у затворима и 544 оних којима се у време подношења петиције судило на разним судовима.

Прилика да се остави траг у историји људских права

Хјун-су Ким

Хјун-су Ким, један од потписника петиције, рекао је шта њему значи петиција: „Радујем се увођењу цивилне службе која је у складу с међународним стандардима, праве цивилне службе која није повезана с војском и коју не надгледа војска. Радо ћу служити у јавним установама или у штабовима за пружање хуманитарне помоћи или где год да ме доделе. Било би ми драго да допринесем добробити друштва.“

Јеховини сведоци и други радују се променама мишљења које би могле да доведу и до промене политике због које су хиљаде младића кажњаване током протеклих седамдесет година. Сведоци су захвални што су председник Мун, посланици у Скупштини и правници у Јужној Кореји показали да им је искрено стало да се поштују права оних који улажу приговор савести на војну службу, као и да се удовољи њиховим потребама.