Пређи на садржај

Саслушање на Уставном суду Јужне Кореје, одржано 9. јула 2015.

20. ДЕЦЕМБАР 2016.
ЈУЖНА КОРЕЈА

Уставни суд Јужне Кореје ускоро доноси веома важну пресуду

Уставни суд Јужне Кореје ускоро доноси веома важну пресуду

Уставни суд Јужне Кореје ускоро ће донети историјску пресуду. Тај суд треба поново да одвагне уставне одредбе против кажњавања оних који улажу приговор савести на војну службу. Ишчекивање ове пресуде расте још од када је о овом питању одржано јавно саслушање у јулу 2015. Недавно је председавајући овог суда, Хан-чул Парк, потврдио да ће одлука бити донета пре истека његовог мандата, 30. јануара 2017.

Пресуда која ће утицати на хиљаде људи

У Јужној Кореји Уставни суд је највиши суд који има право да оцењује уставност донетих закона. Од тог суда је затражено да преиспита одредбе закона о војној служби којим се кажњавају они који из религиозних разлога одбијају да служе војни рок. Очекује се да тај суд утврди да ли је такво кажњавање у супротности са Уставом Јужне Кореје који гарантује право на слободу савести и вероисповести.

Уколико Суд пресуди да је вишедеценијска пракса да се они који улажу приговор савести шаљу у затвор неуставна, Јужна Кореја ће бити присиљена да преиспита своје поступање према тим људима. Таква повољна пресуда засигурно би водила до престанка прогањања, осуђивања и затварања младића који због своје савести одбијају да служе војни рок.

Збрка у судским процесима

Уставни суд је ово питање разматрао 2004. и 2011. Оба пута је пресудио да је закон који кажњава оне који улажу приговор савести у складу са уставом. Слично томе, Врховни суд, апелациони суд и суд последње инстанце, пресудили су 2004. и 2007. да приговор савести није оправдан разлог за одбијање војне службе. Упркос тим пресудама, примена закона о војној служби и даље је нерешен проблем, чак и на судовима.

Судије на свим нивоима изразиле су своју забринутост због тога што шаљу у затвор оне који улажу приговор савести. Од када је донео одлуку 2011, Уставни суд је пристао да размотри 7 случајева које су му упутили окружни судови и још 22 случаја која су покренули појединци. Пресуде Врховног суда такође су доведене у питање, а више од 40 случајева који се баве приговором савести чекају да их тај суд узме у разматрање. Од маја 2015, основни судови су у девет случајева оних који су уложили приговор савести донели ослобађајуће пресуде.

У октобру 2016, један апелациони суд се осврнуо на борбу која се води и на нижим и на вишим судовима, рекавши: „Збрка која постоји у тумачењу и примени једног јединог закона је без преседана.“ Тај исти суд је на првом рочишту ослободио кривице тројицу приговарача савести. Ту пресуду је поздравила Адвокатска комора у Сеулу и описала је као пресуду „од изузетног значаја“. Председник те коморе, Хан-кју Ким, навео је да сада последњу реч има Уставни суд.

Дугогодишњи проблем пред решењем

Господин Ким је још рекао: „Јавност нестрпљиво очекује позитивну одлуку [Уставног суда] по овом питању. Они који улажу приговор савести и даље се кажњавају као криминалци, без могућности да размотре цивилну службу. Уставни суд, последње упориште људских права, мора да донесе своју пресуду што је пре могуће.“

Током протеклих 60 година, скоро свака породица Јеховиних сведока била је погођена овим проблемом јер су њихови очеви, синови и браћа осуђивани на затворске казне због одбијања да служе војни рок. Одлука у корист оних који улажу приговор савести зауставиће бесмислено затварање и наношење штете младим људима којима се отварају кривични досијеи, а у исто време ће потврдити право на слободу савести и вероисповести за све грађане.

Сва пажња је сада усмерена на предстојећу историјску пресуду Уставног суда.

„Збрка која постоји у тумачењу и примени једног јединог закона је без преседана“ (Окружни суд у Гвангџуу, Трећи кривични суд, пресуда у случају Лак-хун Чоа, 18. октобар 2016.)