Пређи на садржај

14. ФЕБРУАР 2014.
ЈУЖНА КОРЕЈА

Галупова анкета у Јужној Кореји открила промену гледишта о приговору савести

Галупова анкета у Јужној Кореји открила промену гледишта о приговору савести

СЕУЛ, Јужна Кореја. Према недавно спроведеној Галуповој анкети, све више Корејаца одобрава одлуку власти да омогући цивилно служење онима који због приговора савести одбијају војну обавезу. Од 4. до 7. новембра 2013, укупно 1211 мушкараца и жена је учествовало у овој анкети у Кореји, која је показала да је 68% испитаника за то да се приговарачима савести уместо затворске казне омогући цивилна служба. На основу ових резултата види се да је дошло до знатне промене у ставу јавности, јер је приликом сличне анкете 2008. само 29% испитаника било за цивилну службу.

У правним круговима у Кореји такође има оних који би више волели да се случајеви с приговором савести решавају на другачији начин, а не затворском казном. Уредник једних новина и професор Правног факултета на Националном универзитету у Сеулу Хан Ин-сеоп, у чланку „Недоумица о приговору савести на војну службу“, написао је: „Тешко да ће неки судија рећи да су ови приговарачи прекршили етичке и друштвене норме. Њих нема потребе слати у притвор, јер они неће покушати да побегну. Кад год осуде неког ко је уложио приговор савести, судије се лоше осећају.“

О људском праву на приговор савести недавно је било речи у независном филму који је направила Државна комисија за људска права Кореје. Део филма је назван „Ледена река“ и говори о Јеховином сведоку који је одбио да служи војску. Редитељ је рекао да је одлучио да сними овај филм након што је сазнао да сваке године стотине Сведока буду затворени јер због приговора савести не желе да служе војску. Према извештају Савета Уједињених нација за људска права из јуна 2013, од свих Сведока који су у затвору због приговора савести на служење војске, 93% их се налази у Јужној Кореји.

Контакт:

Међународни: Џејмс Ричард Браун, Служба за односе с јавношћу, тел.: +1 718 560 5000

Јужна Кореја: Дае-ил Хонг, тел.: +82 31 690 0055