Пређи на садржај

13. ЈУЛ 2016.
ЈУЖНА КОРЕЈА

Јеховини сведоци у затворима у Јужној Кореји улажу додатне жалбе

Јеховини сведоци у затворима у Јужној Кореји улажу додатне жалбе

Од јануара 2016, више од 50 Јужнокорејаца који су уложили приговор савести на служење војног рока поднели су жалбе Радној групи УН која се бави испитивањем затварања без законског основа. У жалбама су навели да је Јужна Кореја крива за затварање без законског основа јер их је осудила на затворску казну зато што су се позвали на своје законско право на слободу вероисповести и савести.

Основе за жалбу

Два тела Уједињених нација, Радна група и Савет УН за људска права, утврдила су да затварање због приговора савести на војну службу представља „затварање без законског основа“. * Савет је у својој одлуци 2014. навео да Јужна Кореја треба да престане са неправедним кажњавањем оних који улажу приговор савести, да треба да надокнади штету онима који су због тога били затворени и да им избрише кривичне досијее. На основу те одлуке, укупно 682 Јеховина сведока из Јужне Кореје уложила су жалбе Радној групи. *

Под будним оком међународне и домаће јавности

Радна група ће обавестити власти Јужне Кореје о жалбама и када буде добила њихов одговор, саопштиће своје мишљење. Уколико буде утврдила да су жалбе основане и да је Јужна Кореја крива за затварање без законског основа, тражиће од власти да исправе неправду нанету онима који су уложили приговор савести, као и да спрече да им буду отворени кривични досијеи.

Поред тога, тренутно се пред Уставним судом Јужне Кореје решава питање уставности закона о војној служби и очекује се да одлука ускоро буде донета. Суд је упознат са чињеницом да је Радној групи уложено преко 600 жалби. Осим тога, Суд је упознат да је Савет УН за људска права више пута затражио од Јужне Кореје да призна приговор савести као право и да обезбеди цивилну службу као алтернативу. Међународна заједница пажљиво прати хоће ли највиши суд Јужне Кореје подржати основно право на приговор савести на служење војног рока.

^ одл. 4 Савет УН за људска права, Мишљење које је усвојила Радна група УН која се бави испитивањем затварања без законског основа, Мишљење бр. 16/2008 (Турска), док. УН A/HRC/10/21/Add.1, одл. 145, одл. 38 (9. мај 2008). Савет УН за људска права, Мишљења, Јунг-кван Ким и други против Јужне Кореје, Саопштење бр. 2179/2012, док. УН CCPR/C/112/D/2179/2012, одл. 7.5 (15. октобар 2014).

^ одл. 4 Током 2015, 631 приговарач савести уложио је жалбу, а од почетка 2016. то је учинила још 51 особа.