Пређи на садржај

Путовање кроз време

Путовање кроз време

У октобру 2012, у главном седишту, у Бруклину, отворена је изложба о историји Јеховиних сведока. a Изложба приказује тешкоће, опасности и успехе оних који су живели као хришћани.

Посетиоци имају прилику да „путују“ кроз време, од раних почетака хришћанства 33. године до наших дана. Изложба се састоји из четири хронолошки повезана дела. Сваки део се темељи на неком библијском стиху и у уводу има кратак филм на енглеском с титловима на још шест језика – италијанском, јапанском, корејском, португалском, француском и шпанском.

Главни делови изложбе

Назив првог дела, „Људи су волели таму“, заснива се на Исусовим речима забележеним у Јовану 3:19. У Светом писму је проречено да ће се појавити зли људи „који ће износити искривљена учења“ (Дела апостолска 20:30). У овом делу изложбе, посетиоци могу видети шта су све ти људи чинили.

Други део има назив „Нека засја светлост“, који се темељи на 2. Коринћанима 4:6 и обухвата период од краја XIX до почетка XX века. Почиње причом о истинољубивим људима који су отвореног ума и без предубеђења почели да проучавају Свето писмо. У наставку се објашњава како се пре Првог светског рата повећавало њихово знање, али и њихов број.

Остатак другог дела изложбе посвећен је чувеној „Фото-драми стварања“. Истраживачи Библије (како су се Јеховини сведоци тада звали) почели су 1914. да приказују ову јединствену драму, која садржи слајдове и филм, синхронизоване са звучним записом. У наредним годинама милиони су видели ту пројекцију. Изложене су неке оригиналне слике, инсерт из уводног дела драме, као и преко 500 слајдова у боји.

„Змај се разгневио“ је назив трећег дела и темељи се на Откривењу 12:17. У њему је приказано како су Христови следбеници били прогоњени у првој половини XX века. Изложене су и охрабрујуће приче о хришћанима који су током рата остали неутрални. Један кратак филм говори о Ремиђу Куминетију, Сведоку који је одбио да носи италијанску војну униформу и да се бори у Првом светском рату. Други говори о Алојзу Мозеру из Аустрије. Он је одбио да каже „Хајл Хитлер!“, због чега је добио отказ, а потом био одведен у концентрациони логор Дахау.

У реплици мрачне затворске ћелије налазе се фотографије Јеховиних сведока који су у земљама као што су Грчка, Јапан, Пољска и Србија били затворени због своје вере.

Последњи део има назив „Добра вест за све народе“. Темељи се на Матеју 24:14 и описује активности Јеховиних сведока од 1950. до наших дана. Колаж од фотографија приказује велики напредак, проповедање без посустајања и братску љубав, по чему су Јеховини сведоци добро познати.

На крају изложбе, посетиоцима су на располагању интерактивни киосци помоћу којих могу сазнати доста тога о Библијској кући и Бруклинском шатору састанка, објектима које су Јеховини сведоци користили пре више од 100 година.

Зашто смо направили ову изложбу?

Било је потребно годину дана да се овај пројекат осмисли и више месеци да се реализује. Сведоци из свих делова света дали су предмете из свог драгоценог породичног наслеђа.

Зашто је уложен толики труд? На питање зашто је добро да Јеховини сведоци посете ову изложбу, један члан Водећег тела Јеховиних сведока цитирао је познату изреку: „Да бисмо знали куда идемо, морамо знати одакле долазимо.“

a Изложба је постављена у Њујорку, у Бруклину, у улици Колумбија Хајтс 25 и отворена је радним данима од 8 до 17 часова. Улаз је бесплатан.