Пређи на садржај

Пет деценија фарме у Волкилу

Пет деценија фарме у Волкилу

Отприлике 145 километара северно од Њујорка, близу сеоцета Волкил, налази се фарма која је имала важну улогу у међународном библијском образовном делу Јеховиних сведока. Прво имање које је постало део ове фарме купљено је пре 50 година, тачније 2. јануара 1963.

Дејвид Вокер, Јеховин сведок који од самог почетка служи у Волкилу, објашњава: „Особље главног седишта Јеховиних сведока у Бруклину било је све веће, тако да је било потребно обезбедити им храну уз што мање трошкове. Друго имање у унутрашњости државе Њујорк, које су користили Јеховини сведоци, било је на шест до осам сати вожње од Бруклина. До Волкила је требало само два сата. Зато је то место потпуно одговарало нашим потребама.“ С временом су Јеховини сведоци на овој фарми узгајали воће, поврће, живину, свиње и говеда, а производили су и млечне производе. Касније су купили још нека имања.

Током једне деценије, због пораста броја Јеховиних сведока у свету, дошло је до занимљивих промена у Волкилу. Осим производње дословне хране, почело се и с производњом духовне хране, то јест литературе која се користи у симболичној жетви о којој је Исус говорио (Матеј 9:37; Лука 10:2; Јован 4:35, 36). Ево само неких послова који се обављају у Волкилу.

Штампање. Средином 20. века, већи део библијске литературе штампао се у Бруклину. Пошто је потражња била све већа, бруклинска штампарија није могла да произведе довољну количину литературе. Зато су Јеховини сведоци 1973. изградили штампарију и у Волкилу. Отада су објекти у којима се обавља штампање проширени неколико пута, од којих је последњи пут био 2004. године.

Компјутерска технологија. Тим Јеховиних сведока је 1979. почео да прави нов компјутерски систем, сада познат као MEPS. Он омогућава да библијска литература излази на преко 600 језика.

Образовање. Библијска школа Галад је 1988. премештена из Бруклина у Волкил, где је обука мисионара почела 17. октобра. Затим је у априлу 1995. школа пресељена у Образовни центар Јеховиних сведока у Патерсону.

Током протеклих пет деценија, на фарми је било разних промена у пословима и начину рада. И даље се улаже труд да би се Јеховиним сведоцима који служе у објектима подружнице у Сједињеним Државама обезбедила квалитетна храна.

Јеховини сведоци у Волкилу сада граде нове канцеларије, станове и помоћне објекте. Такође реновирају постојеће објекте. Захваљујући свему томе, на фарми у Волкилу ће се и даље производити духовна храна за све више нових Јеховиних сведока у овом делу света.

Дејвид Вокер такође каже: „Веома ми је драго што сам током протеклих 50 година могао да посматрам напредак у Волкилу. Проширивање ових објеката допринело је да се библијска порука преноси великом броју људи широм света.“