Пређи на садржај

Слике које говоре више од хиљаду речи

Слике које говоре више од хиљаду речи

Како фотографи праве слике које обогаћују наше публикације и употпуњују текст? Да бисмо дочарали како све то изгледа, погледајмо како је осмишљена и фотографисана насловна страна часописа Пробудите се! од септембра 2015. a

  • Дизајн. Након што су прочитали чланак „Уравнотежено гледиште о новцу“, дизајнери из Одељења за графички дизајн, које се налази у Образовном центру Јеховиних сведока у Патерсону, у држави Њујорк, направили су скице за насловну страну. Затим су те скице изложили Одбору за писање при Водећем телу, који је изабрао једну од предложених идеја.

    Неке од насловних страна које је разматрао Одбор за писање

  • Место. Фотографски тим није правио фотографије у некој банци, већ је у ту сврху преуредио један хол у Образовном центру Јеховиних сведока. b

  • Аудиција. Изабрани модели, који су Јеховини сведоци, изгледају као типични корисници банкарских услуга у једној метрополи. Води се рачуна и о томе да се исти модели не користе често у нашим публикацијама.

  • Опрема. Одељење за графички дизајн је одлучило да користи страну валуту како би изгледало да је банка ван Сједињених Држава. Тим је употребио разне реквизите да би сцена изгледала што реалније. „Ништа се не препушта случају“, каже фотограф по имену Крејг.

  • Одећа и шминка. За фотографисање у банци, модели су носили своју одећу. Међутим, када се представљају историјски догађаји или када су потребне посебне униформе, Одељење за графички дизајн прави одговарајуће костиме. Шминкери користе шминку која одговара периоду, теми и окружењу који се илуструју сликом. „Због тога што данас постоје слике и екрани високе резолуције“, каже Крејг, „морамо да будемо веома пажљиви. Чак и мала грешка може да упропасти слику.“

  • Фото-сешн. Фотографи треба да се побрину да осветљење на месту сликања одговара добу дана које се представља на фотографији. За сваки фото-сешн, фотографи проверавају да ли је осветљење одговарајуће (било да се ради о сунчевој светлости, месечини или вештачком светлу), да ли је прилагођено постојећем осветљењу и атмосфери на сцени. „За разлику од видео-снимка“, каже Крејг, „само једном сликом треба да пренесемо атмосферу и зато је осветљење веома важно.“

  • Обрада фотографије. Приликом обраде фотографије, техничари су замаглили новчанице како би читаоци обратили пажњу на особе са фотографије а не на новац. Иако су оквири врата и прозора црвене боје, техничари су променили боју да би се уклопила са зеленом бојом која доминира на насловној страни.

Осим фотографског тима у Патерсону, у нашим подружницама широм света – у Аустралији, Бразилу, Јапану, Јужноафричкој Републици, Јужној Кореји, Канади, Малавију, Мексику и Немачкој – постоје тимови који повремено праве слике за наше публикације. Сваког месеца, Одељење за графички дизајн у Патерсону додаје око 2500 фотографија у своју базу података. Многе од тих фотографија су објављене у часописима Стражарска кула и Пробудите се!, који су у 2015. имали месечни тираж од преко 115 милиона примерака. Срдачно вас позивамо да посетите наше објекте у Патерсону или неку од наших подружница широм света.

Нуђење часописа у служби проповедања

a За насловну страну се прави више фотографија него што је заправо потребно. Међутим, многе од тих фотографија чувају се у галерији слика и касније се користе за друге пројекте.

b Када се фотографије праве на улици, Одељење за графички дизајн често мора да тражи дозволу од градских власти и да при том наведе колико ће људи учествовати, колико ће се опреме користити и какво ће се осветљење употребити.