Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Šta ima loše u tome što krišom izlazim?

Šta ima loše u tome što krišom izlazim?

Mladi pitaju . . .

Šta ima loše u tome što krišom izlazim?

„U ponoć smo krišom izašle i otišle u kafić da bismo bile s nekim momcima. Tada smo otišli na breg. Svi su klinci pušili, mada ja nikada nisam. Sedeli smo i uz hevi-metal muziku pričali o svemu i svačemu. Zatim smo u 5.00 otišle kući, pre nego što su nam se roditelji probudili“ (Tara). a

„Kada mi je otac otišao na posao, a majka zaspala, iskrao sam se na prednja vrata. Ostavio sam ih otvorena tako da nije mogla da čuje kako ih zatvaram — bila su metalna. Celu noć sam cunjao s drugovima. Zatim ujutro kada je sunce izašlo, pokušao sam krišom da uđem. Ponekad bi majka primetila da sam otišao i zaključala bi vrata, a ja bih ostao napolju“ (Zoran).

ISKRASTI SE — zvuči uzbudljivo i zabavno. To je šansa da na nekoliko sati živiš život na svoj način, šansa da radiš šta god hoćeš i da budeš s kim god hoćeš, a da pri tome nikome ne polažeš račun. Osim toga, verovatno si slušao dok ti se vršnjaci hvale time šta sve rade i kako se zabavljaju kada noću krišom izađu. Stoga može biti veoma primamljivo da im se i ti pridružiš.

Prema jednoj anketi sprovedenoj kod 110 mlađih i starijih srednjoškolaca iz Severne Amerike, 55 posto njih priznalo je da su najmanje jednom krišom izašli. Većina njih učinila je to prvi put u uzrastu od 14 godina. Ovaj problem je tako ozbiljan da neki stručnjaci preporučuju da roditelji ugrade alarm u kući kako bi sprečili decu u tome da neprimetno izlaze. Zašto tako puno mladih rizikuje da navuče na sebe gnev svojih roditelja time što krišom izlaze?

Zašto neki krišom izlaze

Ponekad mladi krišom izađu samo zato što se dosađuju i žele malo da se zabavljaju sa svojim drugovima. Knjiga Adolescents and Youth objašnjava da mladi možda krišom izlaze „zbog nekog ograničenja, recimo zbog toga što moraju uveče rano da se vrate ili zato što imaju zabranu izlazaka pa ih to sprečava da prisustvuju nekom društvenom događaju. Mladi bi da odu po svaku cenu, a ponekad će im poći za rukom i da se neprimetno vrate.“ Jedna šesnaestogodišnjakinja je objasnila zašto ona krišom izlazi. „Osećam se kao da sam neka beba i da nemam svoj život“, kaže ona. „Ja moram pre svih da se vratim kući. I roditelji me neće pustiti da odlazim na mesta gde moji drugovi idu... Naravno, ja ih slažem i odem.“ Zoran spomenut na početku, počeo je krišom da izlazi sa 14 godina kada je otišao na jedan rep koncert na koji ga roditelji nisu pustili.

Istina, mnogi mladi nemaju zle namere kad krišom izlaze. Tara, citirana na početku, rekla je: „Prva stvar koja nam je na um pala nije bila: ’Hajde da počinimo neki ozbiljan greh.‘ Želela sam samo da budem sa svojom sestrom, a ona je želela da izlazi i zabavlja se sa svojim drugovima.“ Zoran je rekao: „Mi samo cunjamo. Želeo sam da razgovaram sa svojim drugovima i da budem s njima.“ Međutim, iako smucanje s drugovima retko kad može dovesti do većih zločina, mnogi mladi se upletu u ozbiljne nevolje.

Rizici

Stručnjak za mentalno zdravlje dr Lin E. Panton, tvrdi: „Za tinejdžere je normalno da rizikuju.“ Dr Panton nastavlja sa objašnjenjem da je normalno i možda čak zdravo za mlade što žele da budu nezavisni, da isprobavaju nove stvari, da se nalaze u novim i zanimljivim situacijama. To je deo odrastanja. Međutim, mnogi mladi ulaze u rizik koji je van svake razumne granice — pogotovo kada se nalaze daleko od nadzora svojih roditelja. Časopis Teen kaže: „Kombinacija pritiska vršnjaka, dosade, nekontrolisane energije ili možda dejstva nečeg drugog kao što je pivo... može navesti tinejdžere da uđu u nerazuman rizik — i plate svojim životom.“ Jedna anketa je navela neke od ovih riskantnih tinejdžerskih aktivnosti, u šta spadaju i prebrza vožnja, vandalizam, vožnja pod dejstvom alkohola i krađa.

Kada jednom ispadneš neposlušan, onda se lako krećeš ka ozbiljnijim lošim stvarima. To je kao što je Isus rekao u Luki 16:10: „Ko je veran u najmanjem, veran je i u mnogome.“ Dakle, nije iznenađujuće što tajni izlazak s drugovima može dovesti do velikih greha. Tara je počinila blud. Zoran je počeo da prodaje drogu, bio je uhapšen i odveden u zatvor. Mladi hrišćanin Jovan počeo je da se drogira i krade kola. Žalosno je reći što mnogi mladi takođe žanju i fizičke posledice takvog ponašanja — neželjenu trudnoću, seksualno prenosive bolesti ili zavisnost od alkohola odnosno droge (Galatima 6:7, 8).

Šteta

Osim štete koju trpi tvoje telo, daleko veću štetu mogu pretrpeti tvoje emocije. Uznemirena savest može biti veoma bolna (Psalam 38:4, 5). Zoran kaže: „Jedna izreka kaže da ne znaš šta imaš sve dok to ne izgubiš. Ponekad razmišljam o prošlosti i ne mogu da verujem da sam bio toliko slep.“

Takođe, ne treba prevideti ni moguću štetu po tvoj dobar glas. U Propovedniku 10:1 stoji: „Mrtve muhe kvare i čine da se užegne ulje mirisarevo, i malo ludosti kvari i mudrost i slavu.“ U drevna vremena, nešto maleno poput mrtve muve moglo je da uništi dragoceno ulje ili parfem. Slično tome, tvoj ugled, do kog se ne dolazi tako lako, može biti uništen s „malo ludosti“. A ako si hrišćanin, zbog takvog ružnog ponašanja sigurno bi ti bile uskraćene prednosti u skupštini. Osim toga, kako bi mogao da ohrabruješ druge da slede biblijska načela kada se zna da ti sam ne postupaš tako? (Rimljanima 2:1-3).

Na kraju krajeva, razmisli koliko bola ćeš zadati svojim roditeljima kada otkriju da nisi kod kuće. Jedna majka priča koliko se prepala kada je primetila da njena 15-godišnja ćerka nije u kući. Ona kaže da su ona i njen muž bili ’van sebe‘ od brige jer nisu znali gde im je otišla ćerka. Da li želiš da i ti svojim roditeljima naneseš takvu bol i žalost? (Poslovice 10:1).

Steći više slobode

Razume se da je frustrirajuće ako su ti roditelji prestrogi. Ali, da li je rešenje u tome da krišom izlaziš? Skoro je neizbežno da ćeš na kraju biti uhvaćen u tome. Čak i ako si dovoljno lukav da nadmudriš svoje roditelje, Jehova Bog vidi tvoje postupke, čak i one koje radiš pod okriljem noći (Jov 34:21). Dakle, pre ili kasnije bićeš otkriven, što će verovatno uništiti poverenje koje su roditelji pre toga imali u tebe. A posledice? Izgubićeš mnogo od onoga što si upravo želeo — od slobode!

Zapamti: da bi uživao u slobodi potrebno je da zadobiješ poverenje svojih roditelja. A najbolji način za to jeste da im budeš poslušan (Efešanima 6:1-3). Ako misliš da su ti roditelji na neki način nerazumni, razgovaraj s njima otvoreno i s poštovanjem. Oni mogu ozbiljno osmotriti to što kažeš. S druge strane, možeš uvideti da imaju dobar razlog da te u nečemu ograničavaju. Čak i ako se ne slažeš, nikada nemoj zaboraviti da te oni vole i žele ti najbolje. Radi na tome da dalje gradiš poverenje koje imaju u tebe, i u odgovarajuće vreme dobićeš slobodu koju želiš. b

„Ne idi s njima“

Još od davnina bogobojazni mladi su često bili namamljivani da se pridruže svojim vršnjacima u svojeglavom ponašanju. Solomon je zato podstakao mlade: „Mame li te, sine, grešnici, ne daj ti da te namame... ne idi s njima“ (Poslovice 1:10, 15). Imaj na umu ovaj savet kada takozvani prijatelji pokušavaju da te nagovore da krišom izlaziš. Solomon nadalje upozorava: „Mudri vidi zlo i uklanja se, prosti navaljuju i naleću u kaznu“ (Poslovice 22:3).

Ako si već počeo krišom da izlaziš, prestani! Gledano na duge staze, samo ćeš sebi nauditi. Kaži svojim roditeljima šta si radio, i suoči se s bilo kojom kaznom ili bilo kojim ograničenjem koje će ti možda nametnuti. Ako je neophodno, pronađi sebi nove prijatelje — prijatelje koji će na dobar način uticati na tebe (Poslovice 13:20). Pronađi sebi zdravije i manje riskantne oblike zabave.

Što je najvažnije, radi na svojoj duhovnosti tako što ćeš čitati Bibliju i prisustvovati hrišćanskim sastancima. „Kako će mladić očistiti put svoj?“ pitao je psalmista. On odgovara: „Vladajući se po tvojim [Božjim] riječima“ (Psalam 119:9DK). Dok postepeno usmeravaš svoj um na ono što je ispravno, zaključićeš da iskradanje može biti zabavno i uzbudljivo, ali nije vredno rizika.

[Fusnote]

a Imena su izmenjena.

b Za informacije o sticanju više slobode, vidi 3. poglavlje knjige Mladi pitaju — praktični odgovori na njihova pitanja, koju su objavili Jehovini svedoci — hrišćanska verska zajednica.

[Istaknuti tekst na 27. strani]

„Roditelji me neće pustiti da odlazim na mesta gde moji drugovi idu... naravno, ja ih slažem i odem“

[Slika na 26. strani]

Izlaženje krišom često vodi do ozbiljnih problema