Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Šta da učinim da mi čitanje Biblije bude prijatnije?

Šta da učinim da mi čitanje Biblije bude prijatnije?

Mladi pitaju. . .

Šta da učinim da mi čitanje Biblije bude prijatnije?

„Bibliju je ponekad teško razumeti i to može biti obeshrabrujuće“ (17-godišnja Analiza).

„Meni je Biblija dosadna“ (22-godišnja Kimberli).

MNOGI ne vole da čitaju. Zbog toga jedna velika knjiga kao Biblija može delovati porazno čak i na strastvene čitače. „Biblija je za mene bila jedna debela knjiga s mnogo nepoznatih reči koje je teško razumeti“, kaže 17-godišnja Tami. „Čitanje Biblije zahteva mnogo koncentracije i istrajnosti.“

Pored toga, domaći zadaci, kućni poslovi i rekreacija mogu ti progutati mnogo vremena i energije. I to ti može otežati da se koncentrišeš i uživaš u čitanju Biblije. Alisija je Jehovin svedok koja povrh svega ostalog, odvaja vreme da se pripremi za hrišćanske sastanke, da ih posećuje i da svoja verovanja deli s drugima. Ona priznaje: „Čitanje Biblije može biti teško zato što se čini da postoji beskrajan niz stvari koje treba obaviti.“

Pa ipak, Alisija, Tami i mnogi drugi mladi uspeli su da prevaziđu poteškoće. Oni sada redovno čitaju Bibliju i u tome pronalaze zadovoljstvo. I s tobom može biti isto! Razmotri tri stvari koje možeš učiniti da ti čitanje Biblije bude prijatnije.

Odvoj vreme za čitanje Biblije

„Mislim da mladi kažu da je čitanje Biblije dosadno zato što je nisu dovoljno čitali“, kaže 18-godišnja Keli. Baš kao što uživaš u nekom sportu ili igri koju često igraš, uživaćeš i u čitanju Biblije ako je čitaš redovno.

Ali šta ako imaš jako malo slobodnog vremena? Apostol Pavle savetuje: „Dobro pazite da ne hodite kao nemudri, nego kao mudri, iskupljujući sebi povoljno vreme, jer su dani zli“ (Efešanima 5:15, 16). Možeš ’iskupljivati vreme‘ tako što ćeš manje vremena trošiti na nebitne aktivnosti kao što je gledanje TV-a. Termin koji je Pavle upotrebio za „vreme“ može značiti vreme koje je određeno za specifičnu namenu. Koje vreme možeš odrediti za čitanje Biblije?

Mnogi Bibliju čitaju ujutru, nakon razmatranja biblijskog stiha i komentara iz brošurice Svakodnevno razmatranje Pisma.  a Drugi više vole da je čitaju uveče pre odlaska na spavanje. Izaberi pogodno vreme koje ti odgovara i prilagodi svoj raspored koliko je potrebno. Alisija zapaža: „Fleksibilnost je stvarno ključ koji mi pomaže da se držim redovnog rasporeda za čitanje.“

Neki mladi hrišćani planiraju da Bibliju čitaju svaki dan 10 do 15 minuta. Radeći tako, uspeli su da celu Bibliju pročitaju za godinu ili dve! Čak i ako ti to izgleda nedostižno, neka ti cilj bude da svakog dana pročitaš jedan deo Biblije. Ako se odlučno držiš svog vremena određenog za čitanje Biblije, tvoja ljubav prema Božjoj Reči će rasti (Psalam 119:97; 1. Petrova 2:2).

Moli za mudrost

Doduše, čak je i onima koji redovno čitaju Bibliju teško da razumeju neke delove Božje Reči. Autor Biblije, Jehova Bog, želi da razumeš njegovu Reč. Knjiga Dela apostolskih nam govori o jednom putniku iz Etiopije koji nije mogao potpuno da razume proročanstvo iz 53. poglavlja Isaije. Čovek je bio spreman da zatraži pomoć i Jehovin anđeo je poslao misionara Filipa da mu objasni to proročanstvo (Dela apostolska 8:26-39).

Dakle, efikasno čitanje Biblije uopšte ne započinje čitanjem, već molitvom. Neki imaju običaj da se, pre nego što otvore Bibliju, pomole Jehovi za mudrost da bi razumeli i uzeli k srcu pouke iz čitanja (2. Timoteju 2:7; Jakov 1:5). Božji duh te čak može podsetiti na biblijske stihove koji će ti pomoći da odgovoriš na pitanja ili da se suočiš sa iskušenjima.

Jedan mladi hrišćanin se priseća: „Otac je napustio porodicu kada sam imao 12 godina. Jedne noći sam se molio u krevetu, preklinjući Jehovu da se otac vrati. Onda sam uzeo Bibliju i pročitao Psalam 10:14: ’Tebi se [Jehova] ubogi predaje, [„dečak bez oca“, NW] ti si pomoć siročadi.‘ Zastao sam na trenutak. Osetio sam da mi Jehova govori i da mi stavlja do znanja da je on moj pomoćnik, moj Otac. Da li bih mogao imati boljeg oca nego što je on?“

Možeš li steći naviku da se moliš svaki put kada sedneš da čitaš Bibliju? Adrijan predlaže: „Moli se pre čitanja — a i posle — tako da to stvarno postane dvosmerna konverzacija s Jehovom.“ Srdačna molitva će produbiti tvoju rešenost da se držiš svog rasporeda za čitanje Biblije i ojačaće tvoj odnos s Bogom (Jakov 4:8).

Učini ga živim

Biblija je za Kimberli, koja je citirana na početku, bila dosadna. Istina, Biblija je veoma stara knjiga — napisana mnogo pre pojave kompjutera, televizije ili aviona — i biblijski likovi su umrli pre nekoliko hiljada godina. Pa ipak, apostol Pavle piše: „Božja reč je živa i ima moć“ (Jevrejima 4:12). Na koji način jedna tako drevna knjiga ima moć?

U danima prepisivača Jezdre, hiljade muškaraca, žena i ’svih koji mogahu razumeti‘ bili su okupljeni u Jerusalimu da slušaju čitanje Mojsijevog zakona. Zakon je već u to vreme bio star više od 1 000 godina! Pa ipak, Jezdra i njegovi pomoćnici „čitahu razne delove knjige zakona Božjega, i razlagahu smisao njihov da bi se razumelo ono što behu čitali“. Kakav je bio rezultat toga što su ovi ljudi objašnjavali Pismo i unosili živost u čitanje? „Sav narod otide da jede i da pije i da i drugima šalje, i da se provede u najvećem veselju. Jer razumeše reči koje im se tumačaše“ (Nemija 8:1-12, kurziv naš).

Kako u svom čitanju Biblije možeš ’razlagati smisao‘? Keti, kojoj čitanje predstavlja izazov, čita glasno kako bi usredsredila svoju pažnju. Niki pokušava da se stavi u situaciju o kojoj govori izveštaj. „Zamišljam kako bih se ja osećala u toj situaciji“, kaže ona. „Oduvek mi je omiljena priča bio izveštaj o Ruti i Nojemini. To mogu da čitam uvek iznova. Kada sam se preselila u drugi grad, crpela sam utehu iz ove priče zato što sam mogla da zamislim kako se Ruta osećala kada je otišla u nepoznato mesto gde nikoga nije poznavala. Videla sam kako se pouzdala u Jehovu i to mi je stvarno pomoglo da učinim isto“ (Ruta, poglavlja 1-4).

Da bi Biblija ’imala moć‘, potrebno je razmišljati. Svaki put kada čitaš, izdvoj vreme da razmišljaš o stihovima koje si pročitao i o tome kako ćeš upotrebiti ono što si naučio. Da bi obogatio svoje čitanje možeš uzeti pomoćna sredstva za proučavanje Biblije koja su objavili Jehovini svedoci. b

Istraj!

Držati se rasporeda za čitanje Biblije nije lako. Čak će i najbolji program za čitanje Biblije s vremena na vreme morati da se podešava. Kako možeš istrajati na ostvarenju svog cilja da Bibliju čitaš svaki dan?

Prijatelji i porodica ti mogu pomoći. Petnaestogodišnja Amber kaže: „Delim sobu s mojom sestrom. Ponekad sam uveče toliko umorna da samo želim da spavam, ali sestra me podseća da treba da čitam. Tako nikad ne zaboravim da čitam!“ Ako ti je neki stih ili odlomak interesantan, razgovaraj o tome s drugima. To će povećati tvoje cenjenje za Božju Reč i čak kod drugih može stimulisati interes za čitanje Biblije (Rimljanima 1:11, 12). Ako jedan ili više dana zapostaviš čitanje Biblije, nemoj odustati! Nastavi tamo gde si stao i budi odlučniji nego ikad da se držiš svog rasporeda.

Nikada nemoj zaboraviti mnoge koristi koje proizlaze iz svakodnevnog čitanja Biblije. Ako slušaš ono što Jehova govori preko svoje Reči, možeš se radovati bliskom odnosu s njim. Zapazićeš njegove misli i osećanja (Poslovice 2:1-5). Ove dragocene istine od našeg nebeskog Oca pokazaće se kao zaštita. „Kako li će mladić put svoj čist da drži?“ pitao je psalmista. „Pazeći na nj po rečima tvojim“ (Psalam 119:9). Onda, počni — i drži se — rutine u čitanju Biblije. Možda otkriješ da to može biti mnogo prijatnije nego što si mislio!

[Fusnote]

a Objavili Jehovini svedoci.

b Izdanje Kule stražare od 1. oktobra 2000, na 16. i 17. strani navodi brojne praktične predloge koji ti mogu pomoći da dublje kopaš po Bibliji.

[Slike na 24. strani]

Molitva i istraživanje obogatiće ti čitanje Biblije i pomoći će ti da razumeš značenje Pisma

[Slika na 25. strani]

Pismo ti može postati živo ako zamisliš da se nalaziš u situaciji o kojoj čitaš