Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Živi svetlosni šou ispod talasa

Živi svetlosni šou ispod talasa

Živi svetlosni šou ispod talasa

Dok je istraživao podnožje stenovitog grebena, ronilac je u jednom udubljenju ugledao 60 centimetara dugačku sipu, skoro savršeno kamufliranu u plavo-sivom okruženju. Kad joj se približio, sipa je dobila sjajnu, svetlucavu tamnocrvenu boju. Kada se povukao, ponovo joj se vratila prvobitna boja. Da li ste ikada razmišljali otkuda ovim zadivljujućim mekušcima, kao i nekim vrstama hobotnica i lignji, sposobnost da menjaju boju?

Njihova tajna leži u pigmentnim ćelijama kože koje se nazivaju hromatofore. Nervi izazivaju kontrakcije mišića koji regulišu veličinu tih ćelija i tako omogućavaju ovom stvorenju da menja boju kože i stvara različite šare na njoj.

Pored toga što imaju kontrolu nad bojom kože, mnoge vrste lignji mogu čak same da proizvedu svetlost. To čine slično kao i svici. Ova sposobnost se naziva bioluminescencija, i poseduju je mnoge druge vrste morskih stvorenja — od meduza do račića. Ona je rezultat složenih hemijskih reakcija u ćelijama poznatim kao fotociti ili u organima koji se nazivaju fotofore. Nju takođe može izazvati aktivnost svetlećih bakterija koje su u simbiozi sa svojim domaćinom.

U slučaju složenih hemijskih reakcija, ćelije i organi koji emituju svetlost sadrže supstancu zvanu luciferin, koja u prisustvu jednog enzima stupa u reakciju s kiseonikom. Rezultat te reakcije je svetlost čija je boja obično plavozelena. Neki svetleći organi, navodi se u časopisu Scientific American, „zapravo su složeni uređaji sa sočivima za fokusiranje, filterom u boji ili s poklopcem koji se može regulisati i koji služi kao prekidač. Lignje koje u koži imaju i fotofore i hromatofore, mogu kontrolisati i boju i intenzitet svetlosti koju emituju“.

Kod stvorenja koja svetle zahvaljujući svetlećim bakterijama, ovi mikroskopski gosti smešteni su u posebnim svetlećim organima, koji su bogati krvlju. Na taj način mikrobi dolaze do hranljivih sastojaka, čime domaćin zapravo plaća „račun za svetlo“.

[Izvori slika na 31. strani]

Umetnuta slika: Courtesy Jeffrey Jeffords/www.divegallery.com

© David Nicholson/Lepus/Photo Researchers, Inc.