Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Čemu ću posvetiti svoj život?

Čemu ću posvetiti svoj život?

Mladi pitaju...

Čemu ću posvetiti svoj život?

„U početku nisam brinuo o budućnosti. Ali, kako sam se približavao maturi, shvatio sam da ću se uskoro naći u stvarnom svetu, sa stvarnim poslovima, i stvarnim računima“ (Aleks, 17 godina).

DA LI si kao dete sanjario o tome šta ćeš biti kad odrasteš? Šta sada misliš o tim snovima? Da li si zbunjen dok razmišljaš o tome kako ćeš se izdržavati kad odrasteš? Ako se tako osećaš, nisi jedini. „Donošenje odluke o životnom pozivu jedan je od najvećih izazova s kojim se suočavaju mladi“, kaže se u knjizi Career Coaching Your Kids.

S druge strane, možda je izbor zanimanja poslednja stvar o kojoj sada razmišljaš. Možda si više zainteresovan za to da se dobro zabavljaš. Nema ništa loše u tome da se lepo provedeš, jer ti i Biblija govori da ’uživaš za mladosti svoje‘ (Propovednik 12:1). Pa ipak, sada je pravo vreme da počneš razmišljati o tome čemu ćeš posvetiti svoj život. „Pametan pazi na svoje korake“, stoji u Poslovicama 14:15. Kako ti možeš paziti na svoje korake?

„Budi svestan svog cilja“

Zamisli da planiraš putovanje zbog kog ćeš kilometrima biti udaljen od kuće. Verovatno ćeš prvo na karti proveriti kojim putem je najbolje da kreneš. Slično je i s planiranjem budućnosti. „Imaš veliki izbor mogućnosti“, kaže Majkl, mladić koji sada služi u jednoj od podružnica Jehovinih svedoka. Kako da se odlučiš između svih tih mogućnosti? „Sve zavisi od tvojih ciljeva“, kaže Majkl.

Razmišljaj o nekom cilju kao o odredištu prema kom si se zaputio. Verovatno nećeš stići tamo lutajući unaokolo. Mnogo je bolje da uzmeš kartu i na njoj odrediš pravac putovanja. Na taj način, ti ćeš slediti upozorenje iz Poslovica 4:26: „Pazi na stazu kojom ideš“. Jedan drugi prevod izražava taj stih na sledeći način: „Budi svestan svog cilja“ (Contemporary English Version).

U godinama koje dolaze, ti ćeš donositi mnoge važne odluke u vezi sa obožavanjem, zaposlenjem, brakom, porodicom i drugim važnim pitanjima. Biće ti lakše da donosiš mudre odluke ukoliko već znaš šta ti je cilj. Dok određuješ pravac svog života, zadrži na umu da postoji jedan činilac koji ne možeš ignorisati.

„Opomeni se tvorca svoga“

Ako želiš da budeš zaista srećan, moraš uzeti k srcu reči mudrog kralja Solomona: „Opomeni se tvorca svoga u danima mladosti svoje“ (Propovednik 12:3). Želja da ugodiš Bogu treba da utiče na izbor tvog životnog puta.

Zašto je to važno? Biblija u Otkrivenju 4:11 kaže: „Dostojan si, Jehova, Bože naš, da primiš slavu i čast i moć, jer si ti sve stvorio, i tvojom voljom to postade i stvoreno je.“ Da, sva stvorenja na nebu i zemlji duguju zahvalnost Stvoritelju. Da li si mu zahvalan za to što ti je dao „život i dah i sve“? (Dela apostolska 17:25). Zar ne osećaš potrebu da za uzvrat daš nešto Jehovi Bogu pokazujući tako cenjenje za sve što ti je podario?

Držeći čvrsto u mislima Stvoritelja, mnogi mladi među Jehovinim svedocima teže za punovremenom službom. Činjenica je da je pionirska služba izvrstan cilj i da donosi mnogobrojne blagoslove (Malahija 3:10). Pa ipak, potrebno je planirati unapred. Na primer, zapitaj se: ’Koje bih svoje sposobnosti i veštine mogao koristiti kako bih se izdržavao u punovremenoj službi?‘

Keli, koja sada ima 27 godina, počela je rano da planira. Imala je jasan cilj da započne s punovremenom službom. U kasnijim tinejdžerskim godinama, Keli je „odredila svoj pravac“ kada je bilo u pitanju zaposlenje. „Morala sam da izaberem zanimanje koje bi mi omogućavalo da se izdržavam u službi“, kaže ona.

Putem stručnog obrazovanja u srednjoj školi, Keli se obučila da bude zubni tehničar. Čak je pobedila na državnom takmičenju. Ali, taj uspeh nije prouzrokovao da ona izgubi iz vida svoj glavni cilj. „Želela sam da se posvetim punovremenoj službi“, kaže Keli. „Sve drugo mi je bilo manje važno.“ Keli još uvek uživa u punovremenoj službi. „Smatram da sam donela najbolju moguću odluku“, kaže ona.

Traži savet

Ako bi putovao nepoznatim područjem, u jednom trenutku sigurno bi želeo da upitaš za pravac — čak i ako imaš kartu. Možeš to učiniti i kada je u pitanju planiranje tvoje budućnosti. Uzmi u obzir savete drugih. U Poslovicama 20:18 stoji: „Namere se razborom utvrđuju.“ Naravno, tvoji roditelji predstavljaju važan izvor vođstva. Možeš takođe tražiti savet od zrelih hrišćana čiji život odražava božansku mudrost. „Gledaj na odrasle koji su dobar primer u tvojoj skupštini ili u nekim obližnjim skupštinama“, preporučuje Roberto. „Oni ti mogu reći neke stvari o kojima nisi ni razmišljao.“

Više od bilo koga, Jehova Bog ti želi pomoći da ti odluke koje donosiš u životu pričine najveću radost. Stoga, moli se da ti pomogne da ’zapažaš šta je njegova volja‘ u vezi s tvojom budućnošću (Efešanima 5:17). Ako se celim srcem uzdaš u Jehovu, „on će ti staze tvoje uravniti“ (Poslovice 3:5, 6).

Više članaka iz serije „Mladi pitaju...“ može se naći na veb-sajtu www.watchtower.org/ypa

ZA RAZMIŠLJANJE

◼ Koje sposobnosti i veštine poseduješ?

◼ Na koje bi načine mogao koristiti te sposobnosti da hvališ Jehovu?

◼ Koji te oblik punovremene službe naveden u ovom članku privlači?

[Okvir na 23. strani]

SLEPA ULICA

Biblija kaže: „Oni koji su odlučili da se obogate padaju u iskušenje i zamku i u mnoge bezumne i štetne želje, koje guraju ljude u uništenje i propast.“ Put ka bogatstvu je prepun rupa! Na kraju krajeva, to može biti slepa ulica koja vodi do sumnje, uznemirenosti i duhovne propasti (1. Timoteju 6:9, 10).

[Okvir na stranam 24, 25]

Pionirska služba

Objavitelj koji služi kao pionir je primeran kršteni hrišćanin koji se tako organizovao da svakog meseca provede najmanje 70 sati u propovedanju dobre vesti o Božjem Kraljevstvu. Obučavanje i iskustvo koje pioniri stiču pomaže im da poboljšaju svoje veštine kao učitelji Biblije.

Betelska služba

Članovi betelske porodice služe u podružnicama Jehovinih svedoka, gde učestvuju u pripremi, proizvodnji i otpremanju biblijske literature. Svaka dodela u Betelu je sveta prednost službe.

Služenje gde postoji veća potreba

Neki pioniri su u mogućnosti da se presele na područja gde postoji veća potreba za objaviteljima Kraljevstva. Drugi nauče neki strani jezik i služe ili u nekoj drugoj zemlji, ili u nekoj lokalnoj skupštini na tom jeziku.

Međunarodna služba

Međunarodne sluge putuju u strane zemlje da bi pomogli u gradnji Dvorana Kraljevstva i objekata podružnica. To je jedan oblik svete službe, poput službe onih koji su gradili Solomonov hram (1. Kraljevima 8:13-18).

Škola za obučavanje naimenovane braće

Tokom osmonedeljnog kursa sposobne neoženjene starešine i sluge pomoćnici primaju obuku u vezi sa organizacionim stvarima i javnim govorništvom. Po završetku, neki dobiju dodelu u svojoj zemlji dok drugi počnu da služe u nekoj stranoj zemlji.

Misionarska služba

Iskusni pioniri koji su dobrog zdravlja i izdržljivi obučavaju se za službu u stranim zemljama. Život misionara je uzbudljiv i ispunjen.

[Okvir/Slika na strani 24]

ČEMU ĆU POSVETITI SVOJ ŽIVOT?

Na ovom DVD-u, koji su izdali Jehovini svedoci, mladi iz Brazila, Britanije, Nemačke i Sjedinjenih Država iskreno iznose svoja gledišta. Uskoro će biti dostupan na više jezika.

[Slika na 23. strani]

„Sve zavisi od tvojih ciljeva“ (Majkl, član betelske porodice).

[Slika na 24. strani]

„To je bila najbolja odluka koju sam mogla doneti“ (Keli, služi kao pionir šest godina).

[Slika na 25. strani]

„Gledaj na one koji pružaju dobar primer“ (Roberto, član betelske porodice).